El matrimoni format per Joana Anglada i Tolo Frau ha viatjat a la Trobada Mundial de les Famílies, que se celebra a Roma fins al 26 de juny, des de Menorca amb el lema L’amor familiar: vocació i camí de santedat. Allà estan implicats com a directors del Secretariat de Família i Vida, a més de formar part dels Equips de la Mare de Déu.
Què els ha mogut a viatjar a Roma a una trobada?
Quan fa més d’un any el papa Francesc va convocar l’any Família Amoris Laetitia de seguida ens vam moure per anar organitzant diferents trobades, xerrades… que ajudessin a entendre millor aquesta exhortació apostòlica, i a posar-la en pràctica. Ens sembla molt interessant la decisió de descentralitzar l’esdeveniment. És una manera d’arribar a totes les famílies escampades pel món i fer reflexionar sobre la vocació familiar en el si de l’Església. No entenem aquesta trobada com el final d’aquest any Amoris Laetitia, sinó més aviat com un punt de partida per continuar treballant i escampant l’Alegria del Amor.
Què esperen endur-se’n?
De les grans trobades, jornades, congressos, etc. no en traiem directament grans modificacions de les realitats. Serveixen per trobar-te amb molta gent de diferents llocs del món. Per als que venim de comunitats petites, com la de Menorca, ens anima a veure que no estem sols. Que som molts els que participem de l’Església, que tenim fe, i que entre tots, si continuem treballant, podem aconseguir canviar el món.
Se sol donar la importància que mereix a la vocació familiar?
A Amoris Laetitia el Papa ens recorda que “l’amor viscut en el si de les famílies és una força constant per a la vida de l’Església”. Som molts els que encara creiem que som cristians de segona, però ja és hora que els laics agafem la nostra responsabilitat, i que siguem capaços de creure que els camins de l’Església també són cosa nostra.
El matrimoni cristià neix de la vocació de voler viure l’amor cada dia, amb l’entrega amorosa al nostre cònjuge, als nostres fills, tal com Déu es va entregar a la humanitat. Es pot buscar el camí a la santedat a través de la vocació familiar. Per tant, la vocació familiar està al mateix nivell que qualsevol altra vocació que es desenvolupi dins l’Església.
De quina manera ha marcat la vostra fe la manera d’actuar com a família?
Vam tenir la sort de néixer en famílies amb arrels cristianes que ens van aportar molts exemples de vivència de la fe, i estem convençuts que la família és la principal via de transmissió de la fe als nostres descendents. És un camí preciós que compartim. La família és el lloc on compartim les alegries i també ens ajudem en les dificultats. Creiem que també és important compartir la nostra fe amb altres famílies, com fem als Equips de la Mare de Déu.
A què està cridada una família catòlica a Menorca?
A viure la seva fe amb coherència i que la seva entrega amorosa sigui una manifestació de l’amor de Déu als homes. Segur que entre tots podríem canviar la nostra societat per fer-la més humana, justa i pacífica. La família és la base de la societat, on vivim la nostra vida despullats d’etiquetes i vestimentes externes, i ens mostrem com realment som. Però alhora és la base de l’educació dels nostres.
La societat menorquina es veu molt influenciada per la presència multitudinària de turisme durant uns mesos l’any. Tot i que som una societat acollidora, moltes vegades l’educació ve marcada per aquesta influència de temps de vacances i festa un pèl irresponsable. Per sort, tenim uns mesos l’any que vivim en petita comunitat, on casi tots ens coneixem i ens ajudem.