En un discurs a la Cúria l’any 2019 el papa Francesc advertia que “no estem vivint simplement una època de canvis, sinó un canvi d’època”. Potser en aquell moment a algú aquestes paraules li van poder sonar un xic exagerades, però la pandèmia del coronavirus i la guerra a Ucraïna han acabat per dissipar tots els possibles dubtes i constatar la veritat d’aquesta afirmació. Les transformacions són especialment ràpides i profundes a Europa, els habitants de la qual fins fa pocs anys estàvem massa acostumats al benestar i l’estabilitat. I ara, als europeus ens fa la impressió que tots els pilars que fonamenten la nostra civilització trontollen: l’estructura econòmica i financera, el model polític, l’educació, el sistema judicial, la pau entre nacions…

Ara bé, el cristià té el compromís de ser sal de la terra, llum del món i llevat dins la pasta. Això és el que de forma discreta però constant realitza des de fa molts anys la Comunitat de Sant’Egidio. El moviment fundat per Andrea Riccardi el 1968 és conegut entre altres èxits per haver estat el principal artífex de les negociacions entre bàndols a la guerra de Moçambic i que van desembocar en els acords de pau del 1992.

Una de les personalitats que va mediar personalment en el conflicte moçambiquès és el cardenal Matteo Zuppi, que el 14 de juny passat va visitar Barcelona amb motiu dels 54 anys de Sant’Egidio. Nomenat recentment president de la Conferència Episcopal italiana, Mons. Zuppi ha concedit una entrevista en exclusiva a Catalunya Cristiana on explica el seu parer sobre la situació actual.

“Havíem cregut que només amb la lògica econòmica ja quedaven resolts els problemes”, apunta Mons. Zuppi.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!