Un viatge ordenat a redós del patrimoni sacre de l’arxidiòcesi de Tarragona és el que proposa el Museu Diocesà, des d’ara i de cara al futur. El primer pas s’ha fet amb la inauguració de dos espais museístics ubicats a tocar del claustre de la catedral. Per això s’ha condicionat la sala que ocupava la botiga de la catedral i l’antic refetor dels canonges.

Amb aquesta actuació hem volgut “dotar de coherència discursiva el fons museístic, amb finalitats pedagògiques i com un element  més d’interès turístic de la ciutat”, indica Andreu Muñoz, director de la institució. Aquesta actuació ha significat una inversió de 60.000 euros aproximadament, amb aportacions de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, la Fundació Mútua Catalana i el mateix Arquebisbat.

En l’actualitat l’espai museïtzat en conjunt permet admirar 300 peces, de les 12.000 de què disposa el Museu Diocesà, i que òbviament romanen emmagatzemades a l’espera que en un futur puguin ser  majoritàriament admirades.

La primera sala ofereix un recorregut a través de valuoses peces que van des de la prehistòria fins a l’època romana. En destaca el sarcòfag d’Apol·lo i les nou muses del segle II dC, l’estela funerària d’Eutiches, auriga tarragoní de l’època romana, o una artística finestra del temps del califa Abd al Rahmàn, del segle X.

A la sala del refetor s’exhibeixen diverses peces d’art sagrat i de culte que van des del segle X i fins al segle XIV. En una vitrina central es pot admirar l’evolució en la imatgeria de la Mare de Déu del romànic a l’estil gòtic, un fragment de l’antic paviment de la sala i de la taula del refetor de quan els canonges vivien en comunitat.

L’objectiu final, tal com ha descrit Andreu Muñoz, és poder traslladar tot el museu a la casa dels Canonges, on hi ha 4.000 m2 disponibles per poder habilitar. Les obres es van iniciar el 2008 però van ser paralitzades per la irrupció de la crisi econòmica. Andreu Muñoz no dubta a afirmar que es tracta de generar un projecte estratègic que,  en cas d’assolir-se, “llavors Tarragona comptaria amb un dels museus més espectaculars de la península ibèrica”.

En la inauguració, l’arquebisbe Joan Planellas ha remarcat que precisament aquest projecte “ha de ser per a un equipament al servei de l’Església i del país”per la qual cosa ha demanat “la complicitat de les administracions i la generositat del mecenatge”.

En la inauguració, Planellas ha demanat complicitat de les administracions i generositat del mecenatge. Foto: MCS Arquebisbat Tarragona
L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!