Vaig conèixer en Jordi Porta l’any 1985. Dirigia la Fundació Jaume Bofill, una entitat que va dirigir trenta anys (1971-2001). Recordo llargues converses al seu despatx, lluminós, sense taula per mig. La seva estada a Nanterre i la vivència del maig de 1968 francès em van resultar especialment interessants. Seriós i reflexiu però afable i cordial, va ajudar molta gent a fer recerques en l’àmbit de les ciències socials. Un referent. Catalanitat, reforma social, valors humans, en aquestes àrees ell sempre hi era.
Quan va deixar la Fundació Jaume Bofill va encapçalar una candidatura renovadora a Òmnium Cultural, entitat que va presidir del 2002 a 2010, acompanyat de moltes persones que han marcat un abans i un després, i que posà els fonaments de l’actual activisme social. I vàrem coincidir. Després va liderar el Centre UNESCO de Catalunya de 2010 a 2014 on també vàrem col·laborar en alguna iniciativa.
El seu escoltisme estava en la base de l’activisme social amarat de cristianisme. Va ser president de l’entitat “l’Opinió catalana” de reflexió sobre la Catalunya del segle XXI. També va participar al Centre d’Estudis Jordi Pujol i va ser president de la Fundació Enciclopèdia catalana (2011-2016).
Va rebre moltes distincions, com ara la Creu de Sant Jordi (2010) o la Medalla d’Honor de Barcelona (2011). El 2013 va rebre el doctorat honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb una laudatio pronunciada pel seu amic Josep Maria Vallès i Casadevall. De la seva etapa de Síndic de la UAB recordo reunions per tal de solucionar queixes presentades, quan jo ocupava un càrrec similar a la Facultat de Dret.
A la lliçó en rebre el doctorat honoris causa abans esmentat, concloïa: “És cert que la preparació universitària és fonamental en una societat que hem anomenat societat del coneixement, però també cal dir que la gent que ens va abocar a la crisi era gent, en general, professionalment ben preparada. El que els mancava és probablement exigència moral i compromís amb la societat en conjunt. També caldria, per tant, treballar a la universitat els valors ètics que permeten la convivència responsable amb els altres en una societat globalitzada i cada vegada més interdependent. Esperem que tots hi posem el nostre granet de sorra.”
En Jordi Porta i Ribalta ha estat un gran activista social. Un home de fortes conviccions i de gran sentit de la responsabilitat social de les entitats on participà -moltes més de les que he ressenyat aquí. Un home “en sortida”, al servei d’uns ideals sòlids. Una persona sempre disposada a ajudar i a fer camí plegats.