“La rehabilitació de vitralls i terrats de la catedral de Barcelona, així com la presentació del nou arxiu digital, són el fruit de la unió d’institucions per tal posar en valor un rellevant patrimoni artístic i oferir-lo a la ciutadania”, ha dit el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, durant la roda de premsa que va tenir lloc dimecres 10 de juliol al claustre de la catedral barcelonina.

Les intervencions han estat possible gràcies al finançament per part del Govern espanyol, la Generalitat de Catalunya i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional. “Ens sentim emparats per aquestes institucions”, ha afegit Mn. Santiago Bueno, degà del Capítol de la Catedral de Barcelona. A l’acte també hi han participat Laura Vilagrà, vicepresidenta del Govern de Catalunya; Óscar Puente, ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, i David Lucas, secretari d’Estat d’Habitatge i Agenda Urbana.

Autoritats eclesiàstiques i civils que han participat en l’acte. Foto: Agustí Codinach.

Dotze vitralls del deambulatori —la majoria del segle XIV i alguns del segle XIX— que fan un total de 230 m2 s’han desmuntat, reparat, refet i reforçat per retornar-los la seva esplendor original. Els treballs van començar poc abans de la irrupció de la pandèmia del Covid-19. Un equip multidisciplinari ha treballat intensament per netejar, reparar i reforçar aquests vitralls, assegurant-ne la conservació. “El pas del temps, la pol·lució i l’acció nociva dels coloms, juntament amb el fet que el vitrall va replegant-se pel seu propi pes, feien imprescindible la restauració”, afirmava l’arquitecte Manel Julià.

Els terrats són ara un nou mirador de Barcelona que ofereix una visió panoràmica de 360º des del cor del Barri Gòtic. Les obres, que han afectat 2.002 m2 de rajola, han inclòs la impermeabilització i sanejament per evitar afectacions al sostre del claustre i de l’església. També s’ha recuperat el paviment original i s’han millorat els accessos amb noves escales i baranes, així com modernitzat l’ascensor.

Per la seva banda, el nou arxiu digital de la catedral permetrà l’accés lliure als documents més antics de l’Arxiu Capitular, que s’anirà ampliant progressivament. En aquest moment ja es poden consultar 933 documents amb un total de 179.791 pàgines. Posar la documentació de l’Arxiu Capitular a disposició de tothom afavorirà les recerques històriques, de qualsevol nivell i disciplina.

Ja s’estan executant noves obres de restauració a la catedral per garantir la seva conservació per a les futures generacions.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!