En el primer dia de visita a la República Democràtica del Congo el papa Francesc ha lamentat que “tot i que la geografia d’aquest pulmó verd és molt rica i variada, la història no ha estat igualment generosa”, i ha recordat que el país continua patint formes terribles d’explotació “indignes de l’home i la creació”.
En una visita de cortesia al president de la República, Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo i davant les autoritats, la societat civil i el cos diplomàtic al país, el Papa ha fet servir la imatge del diamant per descriure el Congo.
“Soc aquí per abraçar-vos i recordar-vos que teniu un valor inestimable, que l’Església i el Papa confien en vosaltres; que creieu en el vostre futur, un futur que és a les vostres mans i en el qual mereix invertir els dons d’intel·ligència, sagacitat i laboriositat que posseïu”
Per això, el Pontífex ha fet una crida perquè cada congolès se senti interpel·lat per desenvolupar la seva pròpia tasca i que “la violència i l’odi ja no tinguin cabuda en el cor ni en els llavis de ningú, perquè són sentiments antihumans i anticristians que paralitzen el desenvolupament i fan retrocedir, cap a un passat fosc”.
Francesc també ha denunciat que el continent africà continuï patint explotació perquè s’ha desfermat “un ‘colonialisme econòmic’, igualment esclavitzador”. I així, el país no es pot beneficiar prou dels seus recursos immensos.
“Àfrica no és una mina a explotar ni una terra per saquejar”, ha advertit el Bisbe de Roma. En aquest sentit, ha demanat a la comunitat internacional respectar i escoltar el país i el continent, que mereix “espai i atenció”
“No toqueu la República Democràtica del Congo, no toqueu Àfrica. Deixeu d’asfixiar-la. Que Àfrica sigui protagonista del seu propi destí”
El Papa ha posat en relleu els desastres comesos al llarg dels segles en detriment de les poblacions locals i ha fet aquesta petició: “Que Àfrica, el somriure i l’esperança del món, adquireixi més importància; que se’n parli més, que tingui més pes i representació entre les nacions.”
Segons Francesc, no ens podem acostumar a la violència que sacseja el país i que fa dècades que causa milions de morts sense que molts ho sàpiguen. “Que es conegui”, ha desitjat, “el que passa aquí. Que els processos de pau que estan en marxa, els quals animo amb totes les meves forces, es recolzin en fets i que es mantinguin els compromisos”.
El Papa ha reiterat que qui ostenta responsabilitats cíviques i de govern ha d’actuar amb “transparència”, exercint el càrrec al servei de la societat.
“No hem de deixar-nos manipular ni comprar per qui vol mantenir el país en la violència, per explotar-lo i fer negocis vergonyosos”
Educació i futur
Per al Papa, els diamants més valuosos del país, “que són els fills d’aquesta nació”, han de comptar amb oportunitats educatives que els permetin aprofitar els talents que posseeixen. Per això, l’educació és fonamental, “el camí que cap prendre per assolir la llibertat plena d’aquest país i del continent africà”.
Francesc ha condemnat l’explotació de molts nens, sotmesos a un treball esclau a les mines: “Quantes noies són marginades i vulnerades en la seva dignitat! Els nens, les nenes, els joves són l’esperança, no deixem que sigui suprimida, si no conreem-la amb passió!”
El Pontífex no ha oblidat la cura de la creació i la protecció del medi ambient, i ha demanat també “models sanitaris i socials que contribueixin a un creixement social efectiu: hi ha una necessitat d’estructures sòlides i personal honest i competent, per superar els problemes greus com la fam i la malària, que tallen d’arrel el desenvolupament”.
Finalment, ha convidat els congolesos a “un reinici social valent i inclusiu” perquè ho exigeix la història del país: “Ho supliquen, sobretot, els joves i els nens.”