Aquest Nadal la fundació pontifícia Ajuda a l’Església Necessitada (ACN) dedica la campanya anual al sosteniment dels cristians de Síria amb més de 130 projectes, majoritàriament d’emergència i subsistència.
Les Esglésies locals demanen ajuda de manera urgent davant la situació agònica que viu la població i l’oblit de tota la comunitat internacional.
El 90% de la població siriana viu per sota del llindar de la pobresa amb un salari mitjà de 30 euros al mes
Les famílies sobreviuen gràcies a la caritat de l’Església. Les conseqüències dels més d’onze anys de guerra i embargament són molt greus: aïllament del país, destrucció d’infraestructures, hiperinflació dels preus, sancions internacionals i guerra a Ucraïna que afecta tota la regió i, en especial, l’abastiment d’aliments a Síria.
ACN no oblida els 400.000 cristians que encara queden al país, malgrat la situació extrema, quan a l’inici de la guerra el 2011 hi havia 1,15 milions de cristians. La supervivència de les famílies cristianes depèn, gairebé totalment, de l’ajuda de l’Església.
Des d’Ajuda a l’Església Necessitada es dona suport a diferents tipus de projectes d’emergència: lloguers per a famílies, electricitat i calefacció per als desplaçats interns; assistència sanitària amb un gran projecte a Marmarita; aliments, béns de primera necessitat i llet per a nadons; roba d’abric i aposta per l’educació i formació, i ajuda per al sosteniment de sacerdots i religioses.
Síria és el quart país més ajudat per ACN i des de l’inici de la guerra fins ara s’hi han finançat 1.237 projectes.
El director d’ACN Espanya, Javier Menéndez Ros, assegura que tot i que a Síria ja no hi ha una guerra oberta arreu del país, “les bombes de la pobresa i la fam, el trauma i el dolor dels desplaçats no deixen de minvar aquesta petita comunitat cristiana que es resisteix a abandonar el país”.
Amb el sosteniment de les famílies cristianes a Síria, ACN vol mantenir la presència en aquest país, clau en la regió del Pròxim Orient, on les comunitats mantenen la fortalesa en la fe, malgrat el drama humanitari.
Dijous 15 de desembre, a les 21.00, hi ha una trobada testimonial amb el pare Fadi Najjar, sacerdot grecocatòlic melquita d’Alep a la parròquia de Santa Joaquima de Vedruna de Barcelona.