Assís Centre d’Acollida, Arrels Fundació, Càritas Catalunya, la Comunitat de Sant’Egidio i Sant Joan de Déu Serveis Socials han presentat, dimarts 25 de gener, al Parlament de Catalunya una proposta de llei amb mesures transitòries i urgents per tal de lluitar contra el sensellarisme a Catalunya. Una iniciativa que dona resposta a les paraules que pronunciava temps enrere el papa Francesc, quan denunciava «la globalització de la indiferència».
El text ha entrat per registre al Parlament de Catalunya com a proposició de llei signada per la majoria dels partits de l’arc parlamentari (Grup Parlamentari Socialista i Units per Avançar, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Candidatura d’Unitat Popular-Un Nou Cicle per Guanyar, En Comú Podem, Ciutadans i el Grup Mixt) amb la finalitat que sigui discutida i aprovada.
Antoni Milian, catedràtic de dret administratiu a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat l’impulsor i director de l’equip de redacció d’aquest projecte. Ha comptat també amb la col·laboració de catedràtics i docents de la mateixa UAB i de la Universitat de Barcelona.
“Les persones sense sostre són els grans oblidats de la nostra societat”
Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant’Egidio a Barcelona
«A diferència d’altres col·lectius fràgils o tradicionalment discriminats i maltractats, les persones sense llar no gaudeixen d’una llei específica que es proposi corregir la seva situació precària», ha afirmat Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant’Egidio a Barcelona, en roda de premsa. I ha afegit: «Són els grans oblidats de la nostra societat.»
La llei, que ajudaria aquelles persones que pateixen una situació de sensellarisme més crònic i més dur, «recull els drets dels sense sostre, n’assegura l’acompliment per tenir una vida digna i posa els instruments encaminats a mitigar les dificultats d’aquestes persones en cada municipi. De ser aprovada, estimem que la llei beneficiaria 18.000 persones», ha explicat Castro.
Per la seva banda, Salvador Maneu, director de Sant Joan de Déu-Serveis Socials de Barcelona, ha manifestat que «estem davant d’una aliança inèdita del món acadèmic i del tercer sector social». Amb aquesta llei es pretén «a llarg termini, acabar amb el sensellarisme i, a curt termini, millorar les condicions de vida de les persones que el pateixen».