Amina Hussein, periodista del Kurdistan sirià, Jordi Vázquez, portaveu del Kurdiscat (Comitè Català de Solidaritat amb el Kurdistan), Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, i Toni Florido, president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, han coincidit aquest dijous en la idea que el Kurdistan és un poble que ha patit els últims anys autoritarismes i guerres i entre 4 estats. Ha estat en el programa El Mirador de l’actualitat, on Amina Hussein ha expressat el seu desig que “a Catalunya es visqui aquest diumenge una jornada com la de dilluns 25 de setembre al Kurdistan”. La periodista kurda, que ha defensat “la identitat pròpia, amb una cultura i una llengua diferents”, ha dit que “l’expressió del poble ha mostrat que els kurds s’han pronunciat clarament per la seva independència, amb un 92 per cent a favor, després de les tiranies de Sadam Hussein i altres governants iraquians”.
Mohamed Said s’ha mostrat crític amb la independència del Kurdistan perquè “això alimentaria conflictes, que ja són prou importants”, i ha demanat que Israel sigui coherent “i no només doni suport al referèndum del Kurdistan mentre nega un estat per a Palestina”. Per la seva banda, Toni Florido ha comentat que “la comunitat internacional acabarà donant suport a l’autodeterminació del Kurdistan”. En un altre moment, Jordi Vázquez ha comentat que “l’Iraq és un estat artificial, que es va crear perquè els poders imperialistes poguessin controlar els recursos de la zona, i ha imposat els interessos d’uns sobre tots”. El representant de Kurdiscat ha destacat que el Kurdistan demostra que “la solució sempre és la via democràtica i no sotmetre’s a estats que el volien oprimir”.
Kurdistan, un territori entre Turquia, Iraq, Iran i Síria, ha celebrat un referèndum el dilluns 25, entre els seus ciutadans de l’Iraq, marcat per la tensió entre la seva voluntat com a poble i l’oposició del govern iraquià, que va suspendre la consulta, i el gairebé nul suport internacional. La majoria dels seus ciutadans reivindiquen un estat propi, enmig de les dificultats dels conflictes viscuts al Pròxim Orient els últims 30 anys.