Ana Royo, religiosa de Santa Teresa vinculada a l’ONG Benallar d’ajuda als migrants, ha explicat aquest divendres que, en la recent visita que ha fet a Idomeni i Eko (camps de refugiats a Macedònia fronterers amb Grècia), ha vist “persones que necessiten raons per a l’esperança”. En el col·loqui del programa El mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, ha qualificat la visita del Papa Francesc aquest dissabte a Lesbos de “signe d’esperança, fins i tot anunciat per alguns refugiats aquests dies”. La teresiana, que s’ha preguntat “què hauria passat a Catalunya si aquí es visqués una situació com la de Grècia i Macedònia”, ha explicat que ha estat 15 dies a la zona d’acollida als refugiats d’Idomeni i Eko (amb Paz i Víctor, que l’acompanyaven). “Ens van fer molts donatius a Catalunya, i vam fer el que vam poder, però amb una actitud de col·laborar amb totes les realitats vistes allà“, ha dit.
La germana Ana Royo ha dit que els expedicionaris “van quedar molt impressionats sobretot amb els nombrosos nens que hi havia, amb rostres de desesperació al camp d’Eko, com també a Idomeni”. La religiosa de Santa Teresa ha explicat també que, “des de la col·laboració amb una organització nòrdica, s’hi van repartir aliments, es van repartir donatius, es va comprar roba interior per a adults i infants, es va adquirir fruita i es van fer packs de productes de neteja per a totes les famílies”. Com a acció especialment significativa, ha revelat que els tres de l’ONG Benallar que hi van anar van fer “un cens del camp d’Eko, que és com una gasolinera que, en la seva superfície, ha permès acollir 2.000 persones”. Tot i que la infraestructura d’aquesta zona era una mica més reeixida, Royo ha assegurat que “les condicions són molt lamentables, sobretot a Idomeni, que és com una ciutat sense llei”.
El periodista Oriol Domingo, un altre participant en la conversa radiofònica, ha destacat que la visita a Lesbos “se situa en un context, que és un drama humanitari inconcebible en el segle XXI, després de guerres passades molt recents”. Sobre la situació dels refugiats i la necessitat que vinguin a Europa, ha denunciat que “els valors d’Europa, incloent-hi els valors cristians, han decebut aquesta gent que, després d’experimentar la dictadura, veuen que el vell continent els foragita”. També ha criticat el govern espanyol “per no haver gestionat la vinguda dels 15.000 pròfugs que s’havia compromès a acollir, i això fins i tot amb una mena de defensa de les seves competències mentre l’executiu català ha treballat per portar-los i ha fet propostes per aconseguir-ho”.
La presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonès, també present en el col·loqui, ha recordat que “la visita del Papa oferirà a Europa un missatge perquè recordi que les seves arrels són cristianes, perquè són molts els qui han quedat decebut per polítiques com aquestes amb els refugiats”.
Es pot escoltar AQUÍ tot el col·loqui de El mirador d’aquest divendres 15 d’abril.