Durant l’any 2023, hem acompanyat 3.283 persones sense llar. La xifra és la més elevada de les que teníem fins ara i posa en relleu la necessitat de més recursos a la ciutat i de mecanismes de prevenció. Per la porta del nostre centre obert han entrat més de 2.700 persones que buscaven protecció, orientació i serveis bàsics i el nostre equip de carrer ha visitat directament al ras i de manera habitual 784 persones.
El 87% de les persones que hem atès són homes i el 13% són dones. En total, 3.283 persones, de les quals 1.452 han vingut per primera vegada. Si ho comparem amb anys anteriors, durant el 2023, hem atès un 7% més de persones. La xifra és la més elevada dels darrers anys. “Si ens fixem en els últims cinc anys, de manera anual hem atès més de 3.000 persones sense llar, a excepció de l’any 2021, quan l’accés a part dels recursos era més restringit a causa del Covid”, explica Ferran Busquets, director d’Arrels.
L’atenció social que hem ofert a aquestes persones ha tingut lloc de maneres molt diverses: visitant-les directament al carrer; perquè han vingut al nostre centre obert a resguardar-se, fer ús dels serveis bàsics o demanar orientació; a través del nostre taller ocupacional o perquè viuen en algun dels allotjaments que gestionem.
Durant l’any 2023, més de 2.700 persones han fet ús del nostre centre obert. En concret, han estat 2.703 persones, un 13% més que l’any anterior. La majoria d’aquestes persones buscaven un lloc d’aixopluc i on descansar. Un total de 485 persones han fet ús dels nostres serveis higiènics, 1.083 s’han canviat de roba o han demanat una manta o un sac de dormir i 444 persones han utilitzat la consigna per guardar de manera estable les seves pertinences. En aquest context, fins a 1.344 persones han vingut al nostre centre obert demanant orientació i assessorament sobre els recursos que existeixen a la ciutat per a persones sense llar.
Hem visitat al carrer 784 persones que viuen a la intempèrie. Des de fa dos anys, l’equip de carrer d’Arrels recorre de manera habitual tots els districtes de la ciutat per visitar persones que viuen al ras i saber com es troben. Solen ser persones amb una situació de vulnerabilitat molt elevada i cronificada. El 13 de desembre passat, vam organitzar un recompte nocturn per saber quantes persones viuen al carrer a Barcelona i hi vam localitzar 1.384 persones.
Hem garantit l’allotjament a 267 persones. La majoria de les persones a les quals garantim l’allotjament viuen en pisos, més d’un centenar dels quals són individuals. Durant el 2023, de fet, 21 persones han començat a viure en un pis gestionat per Arrels. També garantim l’allotjament a persones amb un estat de salut fràgil a l’equipament residencial Llar Pere Barnés i, durant les nits, obrim l’espai del Pis Zero per descansar. L’accés a un allotjament va acompanyat sempre de suport social.
Hem conegut la defunció de 55 persones sense llar a Barcelona durant l’any passat. Des d’Arrels, coneixíem directament 34 d’aquestes persones. Sabem que de les 55 persones que ens han deixat, 22 vivien directament al carrer.
“Haver atès 3.283 persones durant l’últim any no és una bona notícia; al contrari. La majoria són persones que no tenen un lloc on viure ni on passar la nit. Aquestes dades evidencien que, tot i els esforços de l’administració pública, els recursos bàsics que tenim a Barcelona per a persones que viuen al carrer són insuficients”, afirma Ferran Busquets.
L’atenció social que hem dut a terme de manera continuada durant l’any passat ha estat possible gràcies a més de 340 persones voluntàries i altres persones que ens han donat un cop de mà. A més, de manera puntual, 510 persones s’han sumat com a voluntàries al recompte que vam organitzar el 13 de desembre.
Aquesta preocupació per les persones que viuen al ras també ens l’han transmès molts veïns i veïnes. Durant el 2023, 2.314 ciutadans i ciutadanes ens han contactat preocupats per la situació de persones que viuen al carrer als seus barris: d’una banda, 1.389 persones ens han avisat a través de la nostra app #ArrelsLocalitzador i del nostre localitzador web i, de l’altra, altres 925 veïns i veïnes, entitats socials, municipis i professionals sanitaris ens han contactat telefònicament per preguntar com poden ajudar algú que viu al ras.