Els dies 13, 14 i 15 de juny volem enquestar les persones que viuen al carrer a Barcelona per saber quina situació tenen i què necessiten. Preguntarem quant temps fa que viuen al ras, si poden cobrir o no les necessitats bàsiques, si tenen algú amb qui comptar i sobre el seu estat de salut, entre altres qüestions. Ho farem durant el dia i necessitem ser moltes persones voluntàries.
Habilitarem el nostre centre obert i els espais d’altres entitats amigues per poder enquestar persones sense llar que coneixem, entre les 7 del matí i les 22 hores. Ens organitzarem en petits grups i farem les entrevistes en diferents espais i centres de Barcelona que habitualment utilitzen les persones que viuen al carrer. Els torns horaris que farem i en els quals us podeu apuntar són els següents: de 7 h a 10 h, de 9 h a 12 h, de 12 h a 15 h, de 15 h a 18 h i de 18 h a 22 h.
Durant l’enquesta, formularem una trentena de preguntes per conèixer la situació de la persona. Preguntarem, per exemple, si la persona ha patit violència, els motius pels quals va haver de deixar l’últim allotjament, si reben o no suport social per part de l’administració o d’entitats privades, etc. Es tracta d’una informació important perquè, d’una banda, prové directament de les persones que viuen al carrer i que pateixen aquesta situació i, de l’altra, perquè serveix per detectar necessitats i els tipus de polítiques que caldria posar en marxa.
La participació de la ciutadania és una peça clau per lluitar contra el sensellarisme
Des d’Arrels creiem que la participació de la ciutadania és una peça clau per lluitar contra el sensellarisme. Les enquestes que volem fer els pròxims dies 13, 14 i 15 de juny són un exemple de la importància de la vostra col·laboració. Des que vam començar a fer aquestes enquestes, ara fa vuit anys, hem comptat amb el suport de centenars de persones voluntàries; per això ha estat possible.
Enguany us convidem de nou a participar-hi! Per fer-ho, només cal ser major de 18 anys; tenir disponibilitat el dia 13, 14 o 15 de juny per col·laborar en alguna franja horària entre les 7 del matí i les 22 hores (cada franja horària dura tres hores); parlar català, castellà, anglès, romanès, marroquí o polonès; i tenir un dispositiu mòbil amb connexió a internet.
Per participar com a voluntari o voluntària de l’enquesta cal participar prèviament en una sessió virtual que us servirà per aprofundir en l’objectiu de l’acció, saber el per què de les preguntes del formulari i aclarir dubtes, entre altres punts. Uns dies abans del 13 de juny, rebreu al vostre correu electrònic els materials formatius (un vídeo, un exemple d’enquesta i algunes indicacions) perquè us pugueu familiaritzar amb el funcionament de l’acció. També tindreu una persona coordinadora de referència que us guiarà i resoldrà els dubtes que puguin sorgir.
Aquest serà el vuitè any que enquestem les persones que viuen al carrer a Barcelona. L’acció la vam començar a fer l’any 2016, en el marc d’una campanya europea liderada per l’organització britànica World Habitat. Des d’aleshores, hem sortit a entrevistar les persones cada anys per saber com evoluciona la seva situació.
Gràcies a les enquestes que hem fet fins ara, per exemple, hem sabut que, a partir dels sis mesos de viure al ras, la situació de la persona es deteriora molt. També, segons les dades que vam recollir l’any passat, que gairebé el 70% de les persones que viuen al carrer a Barcelona no tenen esperança de viure en un allotjament a curt termini i que quatre de cada deu no tenen ningú amb qui comptar.
Per a més informació: https://www.arrelsfundacio.org/