El dissabte 30 de novembre va tenir lloc a l’església de Santa Anna de Barcelona la presentació oficial d’ASRESOLA, Associació per a la Reinserció Sociolaboral, una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu acompanyar les persones privades de llibertat perquè no se sentin soles i ajudar-les a preparar la sortida de presó.

Durant l’acte es van donar a conèixer els detalls del projecte. Segons el seu president i fundador, Paco Pardo, hi ha altres organitzacions amb fins similars, però aquesta és “l’única entitat que va néixer dins de la presó”, per la qual cosa coneixen de primera mà quines són les necessitats reals que hi ha a la presó. Gairebé 70 persones van assistir a l’acte, en el qual es va parlar de l’origen, els valors, la missió, els objectius i els reptes que ASRESOLA es planteja de cara al futur.

Paco Pardo va explicar com, malgrat estar privat de llibertat, va començar a gestar la idea de crear una associació per donar suport als intens i les seves famílies durant la seva estada a la presó i, especialment, després d’haver complert condemna.

Paco va començar a donar forma al seu projecte l’any 2019. Des d’aleshores, ASRESOLA és una realitat constituïda per un equip de professionals i voluntaris altament preparats i motivats que coneixen de primera mà “les dificultats que afronten les persones en el moment de sortir a la realitat exterior”. Com a líder del projecte, Paco espera que ASRESOLA esdevingui un pont d’ajuda per assolir “una correcta reinserció” per poder evitar les recaigudes, a pesar de “les febleses i mancances del sistema penitenciari actual”. Entre les necessitats més urgents d’ASRESOLA hi ha la incorporació de més voluntaris i l’obtenció d’ajuda econòmica. En aquest moment, l’organització depèn exclusivament de donacions, que són insuficients per cobrir tota la feina que s’ha de fer.

Un dels pilars fonamentals de l’associació és la revista mensual i gratuïta RESILIÈNCIA, un mitjà de comunicació essencial per arribar a la població interna. La publicació inclou articles d’interès, com seccions de dret, psicologia, opinió i entreteniments molt benrebuts com sopedes de lletres i sudokus.

Testimonis i reflexions

Montse Barcelona, voluntària amb més de vint anys d’experiència i membre destacat d’ASRESOLA, va intervenir en la presentació per explicar algunes de les tasques que fa l’equip: “Fem ‘comunicacions’, visitem les persones al centre penitenciari, les ajudem amb tota mena de gestions perquè molts estan molt perduts (…). També facilitem que es trobin amb els seus familiars. N’hi ha que tenen els pares ja grans lluny, i com que no es poden desplaçar porten anys sense veure’s. Com a voluntaris ens organitzem per anar-los a buscar i tornar-los a casa després d’haver fet la visita a la presó.” També va anunciar que al febrer del 2025 s’impartiran cursos de formació per a voluntaris interessats a unir-se a la causa.

Per la seva part, Fernando Oriente, advocat penitenciari col·laborador de l’associació, va detallar les dificultats del sistema penitenciari, qualificant-lo com “un fracàs” on “ningú no està satisfet”, tot destacant les altes taxes de reicindiència. Segons Fernando, “el condemnat veu la seva estada a la presó com una cursa d’obstacles”.

Amb dades en mà, Fernando va dir que el 50% dels interns homes a les presons catalanes són estrangers, xifra que és del 35% en el cas de les dones. I encara que va admetre que no és en mans d’ASRESOLA resoldre els problemes estructurals, va afirmar que la seva tasca és clau per mitigar els efectes negatius del sistema.

El doctor en psicologia i profeor universitari Francisco Javier Moreno, primer director del centre penitenciari Brians I, també va participar a l’acte. Des de la seva experiència, va destacar que “l’home va ser creat per viure en llibertat i la presó genera conseqüències. No en el 100% dels casos, però és la tendència.” Segons Francisco Javier, l’entorn penitenciari despersonalitza i limita les expectatives, cosa que fa essencial el suport del voluntariat per al benestar emocional dels interns. “La presó genera estrès, ansietat i pèrdua d’autoestima”, va afegir.

Un dels moments més emotius de la jornada va ser el testimoni de Roberto, que va compartir la seva experiència en sortir de la presó: “Ho vaig perdre tot: casa, família, amics. Em vaig trobar sol, sense saber on anar. Gràcies a ASRESOLA, ha aconseguit una feina i he rebut ajuda per cobrir les necessitats bàsiques d’aliment i habitatge.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!