Del 18 al 22 de novembre els bisbes espanyols han celebrat la 126ena Assemblea Plenària, que ha tractat tres temes principals: el servei de coordinació i assessorament de les oficines per a la protecció de menors, el PRIVA i la posada en marxa de la Comissió assessora de reparació integral; el projecte “Hospitalitat atlàntica” i el projecte marc de Pastoral Juvenil.
Com és habitual, el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Mons. Francisco César García Magán, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per informar sobre els treballs duts a terme per la Plenària.
El servei de coordinació i assessorament ha parlat sobre les set trobades de formació i prevenció en les quals han participat prop de 1.400 persones de totes les àrees de l’acció de l’Església. Com ha dit Mons. García Magán, l’Església està compromesa “en l’acollida, l’atenció, la reparació, la prevenció i la formació”.
En aquest sentit, ha destacat que l’Església ha fet moltes passes per afrontar la xacra dels abusos i que moltes de les recomanacions del Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ja les compleixen: “El reconeixement i la reparació, la resposta a les víctimes, les mesures necessàries per a la recuperació de les víctimes i les seves famílies.” També ha subratllat que “apostem per la reparació integral: un tractament personalitzat al que cada víctima demani”.
Mons. García Magán ha reiterat que “el tema dels abusos a menors és una problemàtica social. Cal buscar la regeneració en tots els àmbits de la vida social que exigeix un compromís de tots. Estem disposats a aportar la nostra experiència i desitgem que en tots els àmbits de la societat es faci un recorregut sobre aquesta qüestió”.
Esdeveniments rellevants
En la Plenària els bisbes han dialogat sobre tres esdeveniments rellevants en la vida de l’Església: el Sínode dels Bisbes, el Jubileu 2025 i el Congrés Nacional de Vocacions.
El secretari general de la CEE ha destacat que també s’ha parlat sobre el document final del pla de posada en marxa dels criteris per a la reforma dels seminaris i sobre la reestructuració dels instituts teològics i instituts superiors de ciències religioses.
Mons. García Magán ha aprofitat les preguntes dels periodistes per reivindicar i subratllar el servei dels polítics “com un exercici de caritat ben fet i ben dut a terme”. En aquest sentit, s’ha referit al discurs inaugural del president de la CEE, Mons. Luis Argüello, reflexionant que “l’Església té una dimensió de profecia i Mons. Argüello ha fet una crida a una alçada moral en el servei als altres en la classe política i també en la societat”.
D’altra banda, Mons. García Magán ha comentat el fet que el PSOE hagi denunciat els acords entre l’Estat i la Santa Seu: “Són tractats internacionals i la denúncia unilateral no en suposa la derogació. Són acords bilaterals i que una de les parts denunciï el tractat no significa que quedi exempt el vincle.”
Una altra valoració que ha fet el secretari general ha estat sobre l’obertura de la X de la casella de la renda a altres realitats. “Em sembla molt bé”, ha dit, “és un exercici de fiscalitat democràtica”.
Solidaritat amb les víctimes de la dana
El secretari general de la CEE ha començat la seva intervenció recordant les víctimes de la dana, expressant la “proximitat i solidaritat” dels bisbes espanyols.
Mons. García Magán ha recordat que dimarts 19 de novembre la Plenària celebrava una eucaristia a la catedral de l’Almudena en memòria de les víctimes de la dana i de tots els afectats.
Aquest diumenge 24 la Conferència Episcopal ha convocat una col·lecta a totes les eucaristies que es facin a Espanya en favor dels damnificats per la catàstrofe.