L’informe Price Shocks, que publica l’agència internacional d’ajuda humanitària World Vision, revela que per als més vulnerables els preus dels aliments continuen sent més alts que abans de la pandèmia del Covid-19.
Els preus han continuat pujant als països més pobres, especialment als afectats per conflictes violents, fenòmens climàtics extrems i desplaçaments forçosos.
L’anàlisi dels preus dels aliments a partir de setembre del 2023 mostra que una cistella d’aliments que costaria 1,5 hores de treball a Austràlia, Irlanda o Singapur suposaria a un treballador mitjà 36 dies per guanyar els diners per comprar-la a Burundi i 25 dies a la República Centreafricana.
Segons la directora de Resposta a la Fam al Món de World Vision, Mary Njeri, aquestes dades “subratllen la crisi alimentària alarmant que ha deixat 35 milions de persones en situació de fam d’emergència. L’agitació econòmica causada pel Covid-19 i la guerra a Ucraïna, juntament amb la intensificació dels efectes del canvi climàtic i altres conflictes, estan deixant les persones més vulnerables amb menys capacitat per afrontar el cost d’una cistella bàsica d’aliments”.
Els conflictes en curs a molts països provoquen pujades de preus localitzades. Molts d’aquests països són també alguns dels que més pateixen els efectes del canvi climàtic, cosa que encara agreuja més les tensions perquè les famílies lluiten per tenir aliments o trobar un lloc segur per viure i conrear.
Aquest 2024 les famílies necessiten sobretot pau i la comunitat internacional ha de fer un pas endavant per garantir que cap nen no passi gana. Amb prou feines una desena part dels 39.000-50.000 milions de dòlars anuals que es calculen necessaris per evitar 3,7 milions de morts de nens i nenes menors de 5 anys s’ha destinat a intervencions per aconseguir aquests objectius des del 2015.
Com explica Njeri, “els nens i nenes exposats a conflictes i a la fam tenen més probabilitats de veure’s forçats al matrimoni infantil o al treball infantil”.