D’aquí a poc menys de dos mesos, farà un any que l’arquebisbe Joan Josep Omella va prendre possessió de la diòcesi. Ara, el baròmetre municipal que elabora l’Ajuntament de Barcelona des de l’any 1996 i que entrevista sis mil ciutadans de la ciutat dóna la fotografia religiosa de la capital catalana. I podríem dir que és una imatge amb clarobscurs, amb notícies bones però també dolentes per al catolicisme.
D’una banda, cada cop són menys els ciutadans que es consideren catòlics. Per primera vegada des que la sèrie d’enquestes va començar, els catòlics no arriben a la meitat de la població. Ara són només el 48,3% quan fa un any eren el 50,5%. En aquest percentatge total, hi ha aquells que es consideren catòlics practicants (13,1%) i els que són catòlics no practicants (35,2%).
D’una banda, com a notícia positiva per a l’Església, la xifra de catòlics practicants i, per tant, dels assistents a missa, es manté en un nivell pràcticament inalterable des del 2011. En el baròmetre municipal d’aquest 2016 s’ha produït de fet un petit augment de quatre dècimes de practicants. D’altra banda, la presència de creients d’altres religions s’ha estancat.