En una conferència de premsa el cardenal Mauro Gambetti, arxiprest de la basílica papal de Sant Pere al Vaticà, ha donat a conèixer els detalls de l’ambiciós projecte de restauració del baldaquí d’aquesta basílica.
El baldaquí, una estructura imponent de bronze daurat que s’aixeca sobre l’altar major, serà sotmès a un procés de restauració de gran envergadura en preparació per al proper Jubileu 2025.
El cardenal Gambetti ha destacat la importància simbòlica del baldaquí, que marca el lloc de la tomba de l’apòstol Pere, al qual està dedicat la basílica.
El projecte, autoritzat pel Sant Pare Francesc, està programat perquè s’acabi el desembre d’enguany, just abans de l’obertura de la Porta Santa en anticipació del Jubileu.
Gambetti ha subratllat la necessitat d’aquesta restauració tant des d’una perspectiva conservacionista com de cara a l’aniversari del IV centenari de la dedicació de la nova basílica vaticana el 1626.
El treball de restauració el duran a terme un equip de professionals dirigit per la Fàbrica de Sant Pere, amb experts reconeguts en restauració, com Giorgio Capriotti i Sante Guido, al capdavant
S’ha destacat que les obres provisionals i de construcció no interferiran amb les celebracions litúrgiques a l’altar major, permetent la continuació de la missa a la tomba de Pere.
El cardenal ha expressat l’agraïment al suport generós de l’Orde dels Cavallers de Colom, representat per Patrick Kelly, cavaller suprem, la col·laboració del qual ha estat fonamental en projectes de conservació anteriors.
L’enginyer Alberto Capitanucci ha explicat el pla de restauració del majestuós baldaquí. Amb una alçada impressionant de gairebé 30 metres i un pes total de més de 60 tones, el baldaquí és una imponent “màquina” d’inspiració processional.
Capitanucci ha proporcionat detalls tècnics sobre l’estat de conservació del baldaquí, assenyalant la presència de pàtines fosques a causa de substàncies greixoses i partícules atmosfèriques a les superfícies metàl·liques i lapídies.
El projecte de restauració es farà en tres fases:
- Es dissenyaran bastides per permetre l’accés a les columnes fins a una alçada d’aproximadament 6 metres sobre l’altar. Les estructures es protegiran completament amb teles.
- Es faran recerques i proves amb la col·laboració del Laboratori de Recerques Científiques dels Museus Vaticans. Es durà a terme una documentació gràfica i fotogràfica abans i durant la restauració.
- S’eliminaran les impureses i la brutícia sense afectar les pàtines originals ni les dauradures. Es farà una neteja manual, seguida de tractaments conservatius i protectors, amb equilibri cromàtic i reintegracions segons calgui. S’eliminarà la pols, s’asseguraran les estructures despreses i es farà un tractament de consolidació i reintegració de les fustes amb resines i reforços. Les parts que falten es reconstruiran i s’hi aplicarà un acabat final de protecció.
S’espera que el projecte comenci la segona setmana de febrer.