Del 13 al 17 de juliol té lloc a Barcelona el X Congrés Mundial d’Antics Alumnes Jesuïtes. El Congrés compta amb la participació del superior general de la Companyia de Jesús, el P. Arturo Sosa SJ, que pronuncia la ponència d’obertura.

La trobada està organitzada per la Unió Mundial d’Antics Alumnes Jesuïtes (WUJA) i l’acull l’Associació d’Antics Alumnes de Sarrià-Sant Ignasi. Coincideix en aquesta ocasió amb la celebració de l’Any Ignasià, que commemora el cinquè centenari de la conversió d’Ignasi de Loiola, i vol recollir un profund debat entre Antics alumnes de diversos països del món, jesuïtes referents en diversos àmbits, i joves com a representants del futur.

Dimecres 13 de juliol se celebra l’Eucaristia d’obertura a la basílica de Santa Maria del Mar. Hi participen el P. Arturo Sosa, superior general de la Companyia de Jesús; el P. Antonio España, superior provincial dels Jesuïtes a Espanya; el P. José Alberto Mesa, secretari d’Educació de la Companyia de Jesús; el P. William Muller, consiliari de WUJA; i el P. Enric Puiggròs, delegat de la Plataforma Apostòlica de Catalunya.

Els valors ens uneixen, el futur ens mou

A partir del dijous 14, amb el lema Els valors ens uneixen, el futur ens mou, s’abordaran, amb professionals i experts del món acadèmic i de la Companyia de Jesús, d’una forma oberta, multicultural i sota òptiques diverses, alguns dels grans reptes als quals s’enfronta el món: la bretxa social, el diàleg interreligiós, el canvi climàtic, la revolució tecnològica, el paper de la dona en l’Església, etc.

Les ponències que oferiran el marc per a la reflexió sobre cada tema aniran a càrrec de Laurent Basanese, jesuïta especialitzat en estudis islàmics i membre del dicasteri pel Diàleg Interreligiós del Vaticà; Sabrina Burgos, directora de Noves Fronteres i Acció Pública a la xarxa educativa Fe y Alegría Colòmbia; Núria Calduch, professora d’Antic Testament a la Pontificia Universitat Gregoriana de Roma; Albert Florensa, professor emèrit de la Universitat Ramon Llull, expert en ètica aplicada als camps de la ciència i la tecnologia; Lisa Hehenberger, directora del Centre d’Impacte Social d’ESADE; JeanPaul Hernández, jesuïta i expert en art i teologia; Chris Lowney, expert en lideratge Ignasià i president del Consell d’Administració de Commom Spirit Health, el major sistema sanitari sense ànim de lucre a Estats Units; Cristina Manzanedo, advocada experta en migracions i asil; José Alberto Mesa, jesuïta i secretari d’Educació de la Companyia de Jesús; Mary Evelyn Tucker, professora de la Yale University, experta en religions i ecologia; i Dani Villanueva, jesuïta, responsable de l’àrea de cooperació internacional de la Companyia de Jesús a Espanya. Les ponències marcaran el context de cada temàtica i posteriorment es treballaran les respostes en tallers en grups reduïts per a presentar després les conclusions en taules rodones i debats.

La seu principal d’aquest esdeveniment serà el col·legi Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi, però els participants també realitzaran diverses activitats i experiències transformadores, com el Camí Ignasià, els Exercicis Espirituals o una trobada a la Cova Sant Ignasi de Manresa. A més, es faran activitats de caràcter social com les visites a organitzacions del Sector Social de la Companyia de Jesús a Catalunya.

Una comunitat global amb una missió compartida

La Companyia de Jesús al món compta amb una xarxa de més de 2.300 centres educatius, amb més de 2 milions d’estudiants procedents de contextos religiosos, culturals, socials i lingüístics de tot tipus, als 5 continents i a més de 70 països. La Unió Mundial d’Antics Alumnes (WUJA), organitzadora d’aquesta trobada, reuneix als antics alumnes d’arreu del món, amb la finalitat de construir relacions entre aquestes persones i contribuir a la missió de la Companyia de Jesús.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!