Amb motiu de la solemnitat de Corpus Christi, una festivitat religiosa i popular amb més de set-cents anys d’història a Barcelona que exalta l’Eucaristia pels carrers de la ciutat, des de l’arquebisbat de Barcelona s’han organitzat entre els dies 15 i 19 de juny tota una sèrie d’activitats.
—Proclamació del Corpus com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional el dimecres 15 de juny, a les 19.30, a la plaça del Rei, concretament a la capella de Santa Àgata.
Aquest acte commemoratiu, promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu la proclamació de la celebració del Corpus de Barcelona com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, després que l’any 2021 s’aprovés la proposta.
—El dijous 16 de juny s’instal·la, com cada any, l’Ou com balla al sortidor Sant Jordi del claustre de la catedral de Barcelona. Es tracta del primer que es va instal·lar a la ciutat comtal.
“El 16 de juny s’inaugura l’exposició ‘Corpus de Paper. Imatgeria popular recollida per Joan Amades’ al Museu Diocesà de Barcelona”
—El mateix dia, a les 19.00, s’inaugura al Museu Diocesà de Barcelona (Pla de la Seu, 7) l’exposició Corpus de Paper. Imatgeria popular recollida per Joan Amades.
En la imatgeria popular, el Corpus Christi ha generat multitud de fulls impresos que, amb profusió, descriuen una festivitat amb més de set-cents anys de tradició festiva i religiosa de la ciutat de Barcelona. L’exposició ha estat dissenyada utilitzant materials de la col·lecció d’imatgeria del folklorista Joan Amades (1890-1959), que es conserva a l’Arxiu de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
—El dissabte 18 de juny, a les 19.00, actuació dels Gegants al Palau episcopal (carrer del Bisbe, 5). A la vigília de la festivitat del Corpus, recepció dels gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar al Palau episcopal de Barcelona. Històricament, la desfilada servia per anunciar la processó de Corpus i es visitava les autoritats civils, militars i religioses, fent una ballada a l’interior del mateix Palau. Aquesta tradició es va dur a terme gairebé sense interrupció fins a l’any 1979 i ara se n’ha recuperat feliçment.
—El diumenge 19 de juny, a les 18.00, missa solemne de Corpus Christi a la catedral de Barcelona, presidida pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona.
—A les 19.15, un cop acabada la missa, s’inicia a l’avinguda de la Catedral la processó de Corpus. El recorregut de la processó transitarà per aquests indrets: plaça Nova, carrer dels Arcs, carrer de Cucurulla, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer del cardenal Casañas, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de sant Jaume, carrer del Bisbe, plaça Nova i avinguda de la Catedral.