Aquest 2024 la Fundació Bayt al-Thaqafa celebrem 50 anys. El 1974, Teresa Losada abandonava la seva carrera acadèmica per dedicar la seva vida a l’acollida i la trobada. Losada, germana Franciscana Missionera de Maria, fou pionera en posar en pràctica la interculturalitat i fou un referent en el diàleg interconfessional. El projecte de Bayt va arrencar en un petit local a Santa Maria del Mar, on va començar a oferir classes de llengua. Ben aviat, dedicaria un dels espais a l’oració: era important que la gent trobés un lloc prou digne per pregar.
Llengua i religió van ser des del primer moment dues de les seves principals preocupacions. Les llengües d’acollida, com a eina perquè les primeres comunitats del Marroc poguessin vincular-se al territori i a la societat d’acollida. Però també la llengua pròpia de les persones que arribaven. Teresa sempre es va preocupar per a que la inclusió no impliqués processos d’aculturació. La integració seria més forta i tindria unes arrels més profundes si les persones coneixien la seva identitat, la reconeixien i la valoraven.
I la religió va ser sempre una via de trobada. “A les persones migrades els agradava parlar molt de Déu, a nosaltres també”, explicava Antonia Río, en una entrevista amb motiu d’aquest 50è aniversari. “Establíem un diàleg molt natural, en el qual tothom anàvem aprenent, que el meu Déu és el mateix Déu de l’altre i que és el Déu de tota la humanitat”.
Antonia Río i Ana Losada, germanes Franciscanes Missioneres de Maria com Teresa, van acompanyar-la des de ben aviat a Barcelona i a Sant Vicenç dels Horts, on van es van traslladar per a acollir i acompanyar les famílies que arribaven els anys 70 cercant un futur en dignitat.
Acollir, acompanyar, trobar-nos. Els pilars de Bayt han estat presents al llarg del ja mig segle de l’entitat. No estar per les persones migrades, estar amb les persones migrades. Establir un diàleg en què les dues parts estan predisposades a deixar-se portar i transformar-se.
En 50 anys, el Bayt ha evolucionat a mesura que ho han fet el país i la societat. Si en un inici la fundació se centrava essencialment en l’accés a drets per a les persones nouvingudes i en evitar processos d’aculturació, els darrers anys l’entitat ha crescut molt i “ha engegat també una part de sensibilització, antiracisme i cohesió social”, tal i com explica Soraya Ares en una altra entrevista recent.
Mig segle d’acollida, acompanyament i comunitat han donat per molt, però en un context en què els discursos xenòfobs creixen i aprofundeixen en falses divergències i ataquen la convivència entre col·lectius, creiem més necessari que mai recuperar que, com deia Teresa Losada “humanament, tots som nosaltres. No hem de parlar d’ells i nosaltres. Tots hem de participar d’aquesta taula compartida”.
No volem acabar aquest article sense fer un agraïment a totes les persones, entitats i administracions que han participat en els darrers 50 anys i que han fet possible la tasca de Bayt al-Thaqafa. Per molts anys més!