Dissabte 23 de setembre es va celebrar al Vaticà la cinquena trobada dels Camins Jubilars Sinodals, organitzada per la Fundació Fratelli tutti i la basílica papal de Sant Pere, per reflexionar sobre els temes de l’encíclica Fratelli tutti per preparar el Jubileu 2025.
El tema de la trobada va ser La construcció de la fraternitat de la pau. Va comptar amb la participació d’experts en diplomàcia, defensa i lluita contra el tràfic de persones.
L’objectiu era explorar les vies de pacificació personal i social, davant el conflicte i la violència, seguint les indicacions del capítol 7 de l’encíclica, que contraposa la reparació a la venjança o la pena exemplar
L’esdeveniment es va iniciar a les 14.00 a l’Aula Nova del Sínode amb l’obertura del cardenal Mauro Gambetti, arxiprest de la basílica de Sant Pere i president de la Fundació.
El P. Francesco Occhetta, s.j., secretari de la Fundació, va moderar una taula rodona en la qual van intervenir Sergio Barbanti, ambaixador d’Itàlia a Israel; Francesco Paolo Figliuolo, general del Comandament Operatiu de Vèrtex Interforces de l’Estat Major de la Defensa, i la germana Rita Giaretta, de la Xarxa Antitràfic Usmi, Talitha Kum Itpalia, fundadora de la Comunitat Casa Rut.
Després de la taula rodona, els participants es van aplegar en grups de diàleg per intercanviar impressions i opinions sobre els temes tractats i compartir les bones pràctiques.
Tot seguit hi va haver un moment de posada en comú. La trobada va acabar amb una visita privada a la basílica de Sant Pere, un recorregut de contemplació i bellesa en sintonia amb els temes tractats.
En el capítol 7 de l’encíclica, titulat Camins de reencontre, el Papa se centra en el valor i la promoció de la pau, com un compromís constant en el temps que requereix d’artesans que generin processos de guariment i reconciliació.
Francesc afirma que la pau no és només absència de guerra, sinó un treball pacient que cerca la veritat i la justícia, que honora la memòria de les víctimes i que s’obre a una esperança comuna més forta que la venjança.
La pau està unida a la veritat, la justícia i la misericòrdia, que són essencials per construir una societat fraterna
El Papa també adverteix sobre els riscos d’una guerra que no és un fantasma del passat, sinó una amenaça constant, que s’alimenta de tot tipus d’excuses suposadament humanitàries, defensives o preventives, o que recorre a la manipulació de la informació.
Francesc fa una crida a evitar tota forma d’agressió i a viure un sotmetiment humil i fratern davant de qui no comparteix la nostra fe. I proposa un camí de pau entre les religions, basat en el diàleg sincer i el respecte mutu.
L’encíclica Fratelli tutti és una brúixola per trobar i custodiar la pau, des d’una ètica global de solidaritat i cooperació al servei de tota la família humana.
El Papa ens anima a ser ferments eficaços de pau amb el nostre estil de vida quotidià, participant en una arquitectura i una artesania de la pau que involucri les diferents institucions i actors socials.
El Pontífex ens recorda que som tots germans i germanes, cridats a viure en l’amor de Déu
Els Camins Jubilars Sinodals són una iniciativa que va començar l’any passat i que preveu una sèrie de cites sobre els grans temes de l’encíclica Fratelli tutti, en preparació al Jubileu 2025.
L’any passat es va aprofundir sobre els temes de la proximitat i la cura; enguany s’han abordat els temes de la justícia, la recomposició dels conflictes i la reconciliació personal i social. El 2024 es tractarà el tema de l’amor polític.
Les trobades es proposen oferir a la societat civil la possibilitat de conèixer-se, confrontar-se, intercanviar idees i millors pràctiques per recollir la invitació de Francesc a obrir-se a la fraternitat i a l’amistat social, construint plegats una nova realitat amb la mirada fixa en l’horitzó del bé comú.