La fundació Ajuda a l’Església Necessitada (ACN) ha posat en marxa la campanya Emergència Ucraïna: comença la guerra, l’Església es queda per tal d’enviar un milió d’euros d’ajuda d’emergència en suport a l’Església d’Ucraïna, davant l’evolució de la guerra i l’augment de les necessitats al país. “Donem suport a l’Església a Ucraïna des de fa dècades i no l’abandonarem en aquest moment tan difícil”, afirma Javier Menéndez Ros, director d’ACN a Espanya.
L’Església catòlica a Ucraïna ofereix ajuda als desplaçats i vol continuar la seva missió al costat dels que més pateixen. Mons. Sviatoslav Shevchuk, arquebisbe major de l’Església grecocatòlica ucraniana, ha afirmat:
“No abandonarem la gent encara que hi hagi guerra. Els nostres capellans, les nostres monges, es volen quedar amb el nostre poble“
Amb l’esclat de la guerra, ACN reforça el seu suport als 4.879 sacerdots i religiosos, i 1.350 religioses a Ucraïna, perquè puguin continuar amb els seus programes pastorals i socials. A més, la fundació pontifícia bridnarà ajuda d’emergència als quatre exarcats greco-catòlics i a les dues diòcesis catòliques llatines a l’est d’Ucraïna, que abasten Khàrkiv, Zaporíjia, Donetsk, Lugansk, Odessa i Crimea.
Mons. Pavlo Honcharuk, bisbe de Khàrkiv, ha explicat que “la situació empitjora cada dia. Els preus pugen, especialment per als béns essencials. La situació a la diòcesi és molt difícil. El nombre de fidels ha minvat i els que es queden, malauradament, no poden mantenir les parròquies ni sostenir els sacerdots”. ACN ajudarà els 57 sacerdots i 54 religiosos i religioses que treballen en aquesta diòcesi perquè puguin satisfer les seves necessitats diàries (gas, llum, aigua, combustible i aliments) i ajudar-ne d’altres que no tenen res.
Ajuda des de fa més de 40 anys
Fa més de 40 anys, ja abans de la caiguda del comunisme, que ACN ajuda l’Església a Ucraïna. De fet, ha estat el segon país més ajudat per aquesta fundació pontifícia el 2020, amb 4,8 milions d’euros. L’ajuda és principalment per a la formació del clergat i la reconstrucció d’esglésies, monestirs, seminaris i cases parroquials, molts dels quals van ser confiscats o destruïts durant el control soviètic.
“Especialment ara, ACN ha d’assegurar la presència de sacerdots, religiosos i religioses amb el seu poble, a les parròquies, amb els refugiats, als orfenats i llars per a mares solteres i ancians”, assegura Menéndez Ros. “Aquest conflicte és també una guerra psicològica. La gent necessita consol, força i suport. El suport d’emergència d’ACN enfortirà l’Església catòlica a Ucraïna en el seu compromís de romandre i continuar servint el seu poble. També volem assegurar la nostra pregària per la pau.”
En aquest sentit, l’entitat s’ha sumat a la convocatòria de la jornada extraordinària de dejuni i pregària convocada pel papa Francesc, el 2 de març, Dimecres de Cendra, alhora que ha posat en marxa una campanya de pregària en la qual es pot participar des de la seva web.