Oxfam Intermón ha publicat Una economia per al 99%, un informe en què denuncia que tan sols vuit persones posseeixen la mateixa riquesa que la meitat més pobra de la població mundial, 3.600 milions de persones. Any rere any els rics acumulen més riquesa, mentre la meitat més pobra del planeta posseeix menys riquesa.
Si la concentració de la riquesa segueix a aquest ritme, en tan sols vint-i-cinc anys, hi hauria el primer «bilionari» del món, algú amb tanta riquesa com tota l’economia espanyola actual. A Espanya, la tendència ha estat la mateixa en aquest últim any i són ja només tres persones (Amancio Ortega, Sandra Ortega Mera i Juan Roig) les que acumulen la mateixa riquesa que el 30% més pobre del país, és a dir, 14,2 milions de persones.
José María Vera, director general d’Oxfam Intermón, va afirmar en la presentació de l’informe, el 16 de gener passat, que «és obscè que l’acumulació de riquesa estigui en mans de tan pocs mentre que al món, una de cada deu persones sobreviuen amb menys de dos dòlars al dia. Les dones s’emporten la pitjor part: reben menys salaris, pateixen més discriminacions en l’àmbit laboral i assumeixen encara la major part del treball assistencial no remunerat».
Desigualtat crònica
Espanya continua sent el segon país —darrere de Xipre— de la Unió Europea on més ha crescut la desigualtat des que va esclatar la crisi. Des del 2014 creix el PIB, però els resultats d’aquesta reactivació econòmica només semblen beneficiar una minoria alhora que la desigualtat es cronifica i intensifica.
Segons José María Vera, «el model econòmic a Espanya té una doble problemàtica: es genera una alta desigualtat de mercat, sobretot per la fragilitat de l’ocupació i la caiguda salarial, mentre que el sistema fiscal, insuficient i regressiu, no en garanteix la redistribució».
«Cal posar fi a aquesta economia excloent que amenaça l’estabilitat de les nostres societats i només genera insatisfacció i frustració en la majoria. Governs i grans empreses han de prendre la decisió de revertir aquest model que exacerba les diferències. Cal demanar la formulació d’una llei contra l’evasió i l’elusió fiscal, l’augment del salari mínim interprofessional (fins als 1.000 euros) i la reforma integral del sistema fiscal espanyol», va manifestar Íñigo Macías, coautor de l’informe i coordinador de Recerca d’Oxfam Intermón.
Oxfam Intermón reclama també que els pressupostos públics prioritzin les persones més vulnerables, amb més dotacions en polítiques socials.