Cap a una visió planteària i esperançadora de la crisi del medi ambient

L’encíclica Laudato si del papa Francesc sobre la cura de la casa de tots ha despertat un gran interès entre els experts en sostenibilitat i economia verda d’arreu del món. Sembla fins i tot que es comença a erigir com a referent moral en la visió integral de la sostenibilitat. Així ha quedat palès en la sessió de treball que l’arquebisbat de Barcelona i l’Oficina de l’Opus Dei a Catalunya han organitzat aquest matí per a periodistes.

Els tres experts convocats, cadascú des de la seva disciplina, han valorat la concreció dels continguts de la nova encíclica i han animat les autoritats polítiques, econòmiques i legislatives a afrontar el debat sobre la cura de la casa comuna que planteja el Papa.

Sílvia Albareda, directora de l’Oficina de la Sostenibilitat i coordinadora del grup de recerca de Sostenibilitat i Responsabilitat Social Universitària de la UIC, ha assenyalat que la conversió ecològica a la qual ens apel·la Francesc implica “sortir de la visió reduccionista que no és capaç d’analitzar les conseqüències de les accions i passar a una visió global i planetària“. Cal pensar globalment i actuar localment. També ha subratllat una idea insistent del Papa: “Els problemes mediambientals i l’escalfament global afecten i afectaran especialment asl més pobres i vulnerables.”

L’advocat i expert en gestió empresarial Enric Tufet ha centrat la seva intervenció en la necessitat d’educar les noves generacions en la cultura de la sobrietat i ha urgit a la translació en l’àmbit polític i legislatiu del continguts de la Laudatio si. Ha apuntat fins i tot cap a la creació d’un Tribunal Internacional del Medi Ambient, que permeti corregir la debilitat institucional de certs països.

Finalment Patrícia de la Viesca, biòloga i tècnica de qualitat de l’aire, ha destacat el tractament que fa l’encíclica sobre la contaminació i el canvi climàtic com a causes del deteriorament de la vida humana i la degradació social. “No hi ha ecologia sense una adequada antropologia -ha afegit-. És incompatible, per exemple, la defensa de la natura amb la defensa de l’avortament.” Patrícia de la Viesca ha recordat que la crisi no és només social o mediambiental, sinó que és una crisi global, amb un fort component ètic. “El problema ambiental es troba lligat estretament al problema social.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!