L’encíclica Laudato si del papa Francesc sobre la cura de la casa de tots ha despertat un gran interès entre els experts en sostenibilitat i economia verda d’arreu del món. Sembla fins i tot que es comença a erigir com a referent moral en la visió integral de la sostenibilitat. Així ha quedat palès en la sessió de treball que l’arquebisbat de Barcelona i l’Oficina de l’Opus Dei a Catalunya han organitzat aquest matí per a periodistes.
Els tres experts convocats, cadascú des de la seva disciplina, han valorat la concreció dels continguts de la nova encíclica i han animat les autoritats polítiques, econòmiques i legislatives a afrontar el debat sobre la cura de la casa comuna que planteja el Papa.
Sílvia Albareda, directora de l’Oficina de la Sostenibilitat i coordinadora del grup de recerca de Sostenibilitat i Responsabilitat Social Universitària de la UIC, ha assenyalat que la conversió ecològica a la qual ens apel·la Francesc implica “sortir de la visió reduccionista que no és capaç d’analitzar les conseqüències de les accions i passar a una visió global i planetària“. Cal pensar globalment i actuar localment. També ha subratllat una idea insistent del Papa: “Els problemes mediambientals i l’escalfament global afecten i afectaran especialment asl més pobres i vulnerables.”
L’advocat i expert en gestió empresarial Enric Tufet ha centrat la seva intervenció en la necessitat d’educar les noves generacions en la cultura de la sobrietat i ha urgit a la translació en l’àmbit polític i legislatiu del continguts de la Laudatio si. Ha apuntat fins i tot cap a la creació d’un Tribunal Internacional del Medi Ambient, que permeti corregir la debilitat institucional de certs països.
Finalment Patrícia de la Viesca, biòloga i tècnica de qualitat de l’aire, ha destacat el tractament que fa l’encíclica sobre la contaminació i el canvi climàtic com a causes del deteriorament de la vida humana i la degradació social. “No hi ha ecologia sense una adequada antropologia -ha afegit-. És incompatible, per exemple, la defensa de la natura amb la defensa de l’avortament.” Patrícia de la Viesca ha recordat que la crisi no és només social o mediambiental, sinó que és una crisi global, amb un fort component ètic. “El problema ambiental es troba lligat estretament al problema social.”