Hollerich

“Aquest Sínode passarà a la història perquè canviarà la nostra Església.” Així de contundent s’ha mostrat el cardenal i arquebisbe de Luxemburg Jean-Claude Hollerich, durant la conferència que ha impartit aquest dimarts a l’Ateneu Universitari Sant Pacià i que ha servit per donar el tret de sortida al nou curs de la Fundació Joan Maragall (FJM).

Hollerich ha centrat la lliçó inugural de la FJM en el Sínode i en el futur de l’Església, ja que precisament ell és el relator general del Sínode i, per tant, ha viscut de ben a prop aquesta primera fase de l’Assemblea que va finalitzar el mes d’octubre. 

El protagonista del Sínode, l’Esperit Sant

Com ha explicat l’arquebisbe de Luxemburg, una de les claus a l’hora d’aconseguir discernir la voluntat de Déu, que és el principal objectiu del Sínode, és l’Esperit Sant. Hollerich ha recordat que el mateix papa Francesc, a l’inici del Sínode, va demanar que el protagonista fos l’Esperit Sant, perquè estigués present en cadascuna de les votacions: “Ara és l’Esperit el que està guiant l’Església, i nosaltres junts, amb tota la nostra diversiat, caminem plegats per veure el que Déu vol per a la seva Església”, ha dit Hollerich. 

El resultat no hauria pogut ser millor, i és que el relator del Sínode ha reconegut que “tots els participants es reconeixen en el document final del Sínode”. Aquest text, que és el resultat dels treballs que s’han fet fins ara, s’ha aprovat de manera unànime, com ha explicat Hollerich: “Em vaig alegrar quan es va realitzar la votació, perquè cada paràgraf del document va obtenir més del 80% dels vots. Al començament ningú no s’imaginava que això pogués passar, i vam aconseguir una gran majoria consensuada”. 

Una nova Església missionera

Un dels principals canvis reflectits en el document final d’aquesta fase del Sínode és l’obertura de l’Església al món i a les perifèries, un fet que Hollerich veu com una gran oportunitat perquè comenci la veritable missió de l’Església: “Avui dia hem perdut la nostra posició a la societat, ja no estem al centre, i per això ara hem de trobar el camí per ser missioners, per ser testimonis. Ja no tenim el privilegi de veure la gent com ve a nosaltres, sinó que hem d’apropar-nos al poble, hem d’estar a la perifèria”, ha reconegut. 

A la pràctica, com ha explicat l’arquebisbe de Luxemburg, això es veurà reflectit a les parròquies, que “cada vegada tindran més vida sinodal, ja que disposaran de les estructures necessàries per poder proclamar l’Evangeli obertes al món, als pobres, i a les persones diferents”. D’aquesta manera, com ha manifestat, les parròquies podran sortir de les esglésies per anar a trobar la gent allà on sigui. 

Els canvis, imminents

Al contrari del que molts podrien pensar, el cardenal Hollerich ha reconegut que tots aquests canvis que s’estan plantejant al Sínode ja es començaran a veure en els propers anys. “En dos, tres, quatre anys, tindran nous criteris, noves posicions molt diferents de les que tenim ara, perquè ens guiarà l’Esperit i no les lleis i les lletres”, ha explicat Hollerich, que ha afegit que “volem ser una Església de vida i no una on només es discuteixin els temes sobre el paper”.

Per aquest motiu, el cardenal ha finalitzat la lliçó inaugural expressant el seu desig perquè “s’implementin els resultats del Sínode amb saviesa i amb una profunda comprensió de les necessitats reals de la gent”, i que d’aquesta manera l’Església pugui ser un “far d’esperança i d’amor al món”. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!