Càritas fa anys que alerta d’un problema estructural de primer ordre que, de fet, és doble: la dificultat d’accés a una feina i a un habitatge dignes. La problemàtica, però, s’està agreujant, tal com han palesat les Càritas diocesanes en presentar la memòria anual amb motiu de la solemnitat de Corpus Christi, dia de la Caritat. En el cas de Càritas Barcelona, el 78% de les persones ateses en edat laboral es troben a l’atur i busquen feina, i el 72% de les llars no disposen d’un habitatge digne. Més de la meitat viuen en una habitació relloguer i la situació arriba fins a un punt tal de precarietat que s’estan llogant sofàs per poder-hi dormir.

Per això, durant la presentació de la memòria, l’arquebisbe de Barcelona i president de Càritas Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha recordat, citant el papa Francesc, la importància de les tres T que han de permetre portar una vida digna: feina (trabajo), sostre (techo) i terra. I en relació amb la terra, ha aflorat una altra situació que Càritas ha volgut denunciar públicament: les traves que determinats ajuntaments posen a l’empadronament i, per tant, a l’accés als drets més bàsics com la salut o l’escolarització.

De fet, Càritas Catalunya ha fet una enquesta sobre aquesta qüestió: els criteris que estan seguint els ajuntaments del país per empadronar o no, i si s’està vulnerant aquest dret i quines conseqüències té. Un problema que és més ampli del que es pensava i que té una derivada que afecta molt directament les entitats socials, que estan arribant al límit de la seva capacitat d’atenció social. “No podem créixer més, hem tocat sostre”, ha exclamat Eduard Sala, director de Càritas Barcelona, que ha demanat a les administracions decisions a llarg termini i llums de llarg abast. “Que els polítics facin la feina quan toca, la vida de la gent no pot esperar.”

Roda de premsa de Càritas amb Miriam Feu, el cardenal Omella i Eduard Sala. Foto: Agustí Codinach

EDUARD SALA

“No podem créixer més, hem tocat sostre”

Càritas Barcelona permet que cada nit 2.000 persones tinguin un lloc digne on dormir, que des de desembre del 2013, més de 7.000 s’hagin inserit al mercat laboral i que 4.420 hagin rebut ajudes econòmiques per valor de més de 2 milions d’euros. Però no és suficient. “Necessitem més ajudes, més mans i més recursos econòmics”, ha demanat Eduard Sala, alhora que ha reconegut que es detecta una certa fatiga de la compassió: “Hem rebut un 12% menys de donatius d’empreses, fundacions i entitats.”

L’any 2023 Càritas Barcelona va atendre 20.379 llars, on viuen 44.526 persones. Caldria afegir-hi 23.378 llars ateses per les Càritas parroquials i arxiprestals que encara no estan incloses a la base de dades i que, per tant, no es poden incloure en el còmput general. En qualsevol cas, l’entitat assegura que les atencions s’han incrementat en un 1%.

La situació de vulneració de drets afecta molt directament els infants i el seu futur. “Més del 40% de les llars que hem acompanyat som famílies amb infants i adolescents. Algú s’imagina el que suposa criar a un fill en un espai compartit amb persones desconegudes, on els nens i nenes no disposen d’espai per jugar, estudiar o dutxar-se?”, s’ha preguntat Miriam Feu, responsable d’anàlisi social i incidència de Càritas Barcelona, que ha denunciat que créixer que aquesta situació multiplica per dos la probabilitat de caure en la pobresa o l’exclusió durant l’etapa adulta. “Tenir fills és un factor de risc de pobresa i desigualtat”, ha afegit.

MIRIAM FEU

“Tenir fills és un factor de risc de pobresa i desigualtat”

El lema de la campanya de Corpus és “Allà on ens necessiten, obrim camí a l’esperança”, i amb aquesta avinentesa, el diumenge 4 de juny es fa una col·lecta especial a les parròquies.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!