Càritas Catalunya confirma que la pobresa es cronifica

Càritas Catalunya ha presentat aquest dimecres, a Barcelona, la Memòria 2018 de les Càritas diocesanes que en formen part. El document recull que l’entitat ha atès, als 10 bisbats, un total de 220.631 persones, amb una inversió de 43 milions d’euros, i que s’han cobert les necessitats bàsiques de 67.000, amb 10 milions invertits. L’entitat catòlica revela, a més, que augmenta el nombre de persones que viuen soles i les qui es troben en situació de relloguer, com també el fet que el 50 per cent dels atesos no tenen un habitatge digne. Han intervingut a l’acte el cardenal Joan-Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i responsable de Pastoral Social a la Tarraconense, Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, Anna Roig, representant de la Comissió de Comunicació, i Conxa Marquès, de la Comissió d’Acció Social.
Omella ha destacat que, “al darrere de les xifres, hi ha un missatge sobre l’ésser humà, principalment el qui ve de fora, que és igualment germà nostre i necessita acollida”. L’arquebisbe de Barcelona ha recordat que “l’Església té sobretot dues mans per acollir i donar tendresa a la gent, que són Càritas i Mans Unides, i aquestes mans tenen molts dits que fan un gran treball per ajudar la gent“. El cardenal ha comentat, a més, que aquesta memòria “anima tothom a creure que encara hi ha un cor humà, enmig de la nostra societat, que treballa pels altres, fet que mostra una gran riquesa”. Joan-Josep Omella ha fet una crida a “denunciar sobretot la cronificació de la vulnerabilitat, perquè no pot ser que la diferència entre rics i pobres es faci cada vegada més gran”, i ha situat l’acció de Càritas a Catalunya en “la missió eclesial d’acompanyar i acollir tothom qui ho necessiti”.

El president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, ha lamentat que “s’ha produït i s’ha aguditzat una fractura de la cohesió social, perquè la distància entre els qui tenen més i els qui tenen menys és cada vegada més gran”. En aquesta línia, ha afegit que “la polarització incrementa les desigualtats, sobretot per a aquelles persones i famílies que es troben en vulnerabilitat extrema”. Roig, en un altre moment, ha explicat que, l’any 2018, l’entitat “va comptar amb un equip de 12.778 persones, dels quals 12.215 voluntaris i 557, contractats”. Igualment ha subratllat que “aquest és el recurs humà amb què són ateses les dissidències i sobretot les dificultats socials, que arriben com un tsunami”. També ha recordat que “la feina de Càritas no seria possible sense el suport de 16.616 col·laboradors socis i donants, la majoria particulat (14.852) i 1.764, empreses”. Com a síntesi, el president de Càritas Catalunya ha dit que “la realitat no és còmoda ni estable, sinó fluctuant”, i ha aclarit que “el dèficit de 447.000 euros recollita la memòria no ha impedit seguir atenent les persones necessitades”. Ha acabat la seva intervenció recordant que “hi ha una vulneració dels drets socials més bàsics, sobretot els anomenats de baixa intensitat”. Francesc Roig ha afirmat que, en definitiva, Càritas “és la imatge d’allò que l’Església ha fet sempre, des de fa 2.000 anys, amb una institució que continua estant al costat dels pobres, no pasa per rentar-se la cara, sinó per donar continuïtat a un fet històric”.

Per la seva banda, Conxa Marquès ha explicat que “patim una cronicitat de la vulnerabilitat”, i ha comentat algunes de les dades sobre perfils i situacions personals de molts dels atesos i ateses. Per exemple, ha dit que “el 50 per cent són adults i el 25, menors, mentre les famílies són majoritàriament amb fills i un 16 per cent, monoparentals”. Igualment ha recordat que “augmenten les persones soles i les immigrants”. S’ha referit, en un altre moment, a la problemàtica “dels qui viuen en relloguer, perquè pateixen una inseguretat quan no saben quan els podran fer fora de l’habitació, a més de tenir sovint accés restringit a la cuina o al lavabo”. I pel que fa a l’origen de les persones ateses, la representant de la Comissió d’Acció Social ha destacat que “el 30 per cent procedeixen d’Amèrica del Sud i central, sobretot Hondures, El Salvador i Veneçuela, mentre que un 50 són nascuts a l’Estat espanyol”. Finalment Marquès ha lamentat que “les polítiques de migració no posen la persona en el centre”.

Anna Roig ha recordat, en la seva intervenció, que “vivim un moment en què són urgents els consensos socials” i que “cal que arribi una renda garantida per a tots els qui la necessitin”. La representant de la Comissió de Comunicació ha assegurat que “la nostra societat polaritzada fa que necessitem revincular-nos els uns als altres”. D’altra banda, ha recordat les dades de l’Informe sobre Exclusió i Desenvolupament Social a Catalunya 2018, presentat al juliol, per dir que “avui l’exclusió social afecta 1,5 milions de persones a Catalunya”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!