En espera que el 9 de juliol proper Càritas Catalunya faci pública la Memòria del 2023, aquest dijous 16 de maig l’entitat ha presentat en una roda de premsa per primera vegada tota la contribució de les deu empreses d’Inserció Sociolaboral (EIS) promocionades per les diverses Càritas diocesanes de Catalunya. L’acte, que ha tingut lloc a la seu de l’entitat, ha comptat amb la participació del seu president, Francesc Roig; de Rafael Allepuz, director de Càritas diocesana de Lleida, i d’Alba Coma, gerent de l’EIS Cartaes Tàrrega, en representació de les deu EIS a Catalunya.
La reinserció laboral, un dels principals objectius de Càritas
“La finalitat d’aquest acte és que la gent conegui la realitat de Càritas, i que vegi que un dels principals objectius que tenim és el d’ajudar les persones en la seva reinserció laboral.” Així de clar s’ha mostrat durant la presentació Francesc Roig, que ha recordat que a més de proporcionar recursos als més necessitats, com aliments, roba o allotjament, el gran desig de l’entitat és el d’acompanyar les persones perquè aconsegueixin l’autonomia i es puguin inserir a la societat d’una manera efectiva.
Per entendre la necessitat de continuar amb la tasca de les EIS, que els darrers sis anys han donat feina directa a més de 8.000 persones i hi han invertit prop de 142 milions d’euros, Rafael Allepuz ha fet una anàlisi del context general de l’ocupació a Catalunya. Com ha dit, actualment al nostre país hi ha més de 127.000 llars que tenen tots els seus membres a l’atur, i més de 74.000 no tenen cap ingrés. En aquest sentit, Allepuz ha manifestat que “cada vegada hi ha més gent que viu en situació de pobresa tot i tenir un sou”, i que els és molt difícil sortir d’aquesta situació. És per això que Càritas vol continuar ampliant l’acció de les EIS, ja que són una de les poques opcions que tenen les persones en un alt risc d’exclusió per aprendre un ofici i aconseguir fer el salt a l’empresa ordinària.
Malauradament, com ha comentat Alba Coma, encara hi ha un llarg camí per recórrer, perquè les institucions públiques col·laborin amb les EIS: “Ens cal una llei d’empreses d’inserció actualitzada i també un conveni propi del sector de les empreses d’inserció, la defensa i promoció dels mercats reservats i de les clàusules socials en la contractació pública…”
El treball, una qüestió de dignitat
Tot i la importància de tenir un sou per sortir de la precarietat, tots els ponents han destacat també el paper del treball com un element que dignifica la persona: “La feina és un element privilegiat d’integració social, ajuda en els processos de socialització i de desenvolupament personal”, ha afirmat Coma.
Durant l’acte també s’ha presentat un catàleg dels serveis de les 10 EIS de les Càritas de Catalunya, que mostra els sectors que treballen amb les EIS i ofereix totes les dades de contacte per a aquelles empreses que vulguin col·laborar-hi. Tota aquesta informació es pot trobar al web de caritascatalunya.cat.