Càritas Tarragona ha atès 5.549 persones

Amb motiu de la solemnitat de Corpus Christi i del dia de laCaritat, que se celebra diumenge 23 de juny, amb una col·lecta especial a lesparròquies, les Càritas diocesanes de Catalunya (deu en total) presenten lamemòria anual d’activitats. Càritas diocesana de Tarragona ha presentat dijous13 de juny la seva memòria anual corresponent a l’acció social desenvolupadaarreu de l’arxidiòcesi al llarg de l’any 2018. Durant l’any passat va atendredirectament 5.549 persones, atenció que va arribar a beneficiar un totalde 15.638 persones a través d’algun dels 26 projectes. Segons CàritasDiocesana es tracta d’una xifra estable respecte l’any anterior que mostra quela pobresa s’ha enquistat i alerta que tot i que la crisi econòmica ha passatles seves conseqüències continuen afectant moltes famílies sense cap horitzó demillora.

Tot i la reducció progressiva de l’atur, des de Càritas hanapuntat que la precarietat laboral és una realitat creixent que es concreta encontractes a temps parcial o de curta durada. Aquest fet provoca que el 14% deles persones que treballen siguin treballadors pobres i en exclusió. De lespersones ateses per Càritas, un 71% està en atur i busca feina, d’aquí laimportància dels programes d’acompanyament a la inserció laboral impulsats desde Càritas que han atès més d’un miler de persones. Més de dues-centes hantrobat feina gràcies a diferents cursos i tallers ocupacionals.

Els migrants, un repte

En la presentació de la Memòria, Càritas ha fet èmfasi enl’augment de les persones arribades fugint de conflictes i de la misèria, icercant noves oportunitats. «Un 26% de les persones immigrades que atenem al’arxidiòcesi es troben en situació irregular, fet que dificulta el seu accésal mercat laboral i com a conseqüència, a poder disposar d’un habitatge digne»,ha destacat Salvador Grané, director de Càritas diocesana de Tarragona.

Perfil de les persones ateses

La majoria de les persones que s’apropen a Càritas perdemanar ajut són dones, un 63,4%, d’aquí que es parli de la feminització de lapobresa. Les famílies amb més risc de vulnerabilitat són les persones soles (un22% de les persones ateses) i les que tenen fills a càrrec, que representen un56% de les ateses (36% són parelles i un 20%, famílies monoparentals). A més,un 37% de les persones beneficiades són menors d’edat.

Prop de la celebració del Dia de la Caritat, que s’escau enla solemnitat de Corpus, des de Càritas també es fa una crida a lacol·laboració tant sigui econòmica —que ha davallat darrerament entre un 20 iun 30%— com de voluntariat especialitzat per donar cobertura als diversosprogrames que impulsen. Càritas Diocesana de Tarragona compta amb 1.170persones voluntàries i 36 professionals contractats.

La presentació de la Memòria 2018 ha comptat ambl’assistència de Pilar Ribas, coordinadora d’acció social de Càritas Diocesana;Goretti Cebrián, coordinadora de voluntariat i formació, i Mn. Santiago Soro,delegat diocesà de Pastoral Social. Mn. Soro ha destacat la importànciad’acompanyar els processos de les persones que s’apropen a Càritas vetllantperquè «sempre es puguin sentir com a casa».

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!