Catalans al Sínode de la Família

Eugeni Gay i Maria Montserrat Rossell han estat escollits pel papa Francesc com a auditors en la propera Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes que tindrà lloc a Roma entre el 4 i el 25 d’octubre. La Santa Seu ha fet pública la llista completa dels participants del Sínode que tindrà per tema La vocació i la missió de la família en l’Església i en el món contemporani.

Eugeni Gay, de 69 anys, va ser magistrat del Tribunal Constitucional entre el 2001 i el 2012 i va arribar a ser-ne vicepresident entre el 2011 i el 2012. Tant ell com la seva dona són feligresos de la parròquia de Sant Francesc de Sales, situada a l’Eixample de Barcelona.

Més enllà d’aquest matrimoni hi participaran tres catalans més: l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach; el professor de l’Acadèmia Pontifícia de Sant Tomàs d’Aquino, Mons. Lluís Clavell; i el claretià tarragoní Matías Augé, consultor de la Congregació per al Culte Diví.

A més, també hi participaran els bisbes escollits per sufragi de la Conferència Episcopal Espanyola i els escollits pels ordes religiosos. Els bisbes són tres: el president de la CEE i arquebisbe de Valladolid, Mons. Ricardo Blázquez; el bisbe de Bilbao, Mons. Mario Iceta, i l’arquebisbe de Madrid, Mons. Carlos Osoro. Entre els religiosos hi haurà els superiors dels jesuïtes, el palentí Adolfo Nicolás, el superior dels Sagrats Cors, Javier Álvarez-Ossorio, i el superior dels Fills de la Sagrada Família, Jesús Díaz. Aquesta última congregació va ser fundada pel català sant Josep Manyanet, inspirador de la construcció del temple de la Sagrada Família.

Ara bé, no tots els participants intervenen en la mateixa categoria i condició. El matrimoni català serà únicament auditor, és a dir, assistiran als treballs sinodals i a les reunions però no tenen dret a vot. En essència, els auditors solen ser persones que coneixen a fons el tema objecte del Sínode i expliquen la seva vivència i el seu punt de vista. També hi intervenen sense dret a vot experts amb un perfil més acadèmic. Aquest és el cas dels dos professors catalans Mn. Augé i Mons. Clavell. Sí que tenen dret a vot els bisbes, els representants d’ordes religiosos i els nomenats directament pel Papa. Entre aquests últims hi ha el cardenal Lluís Martínez Sistach, i també el claretià Manuel Jesús Arroba, professor de la Universitat Lateranense de Roma, que hi participa com a nomenat pontifici a més d’expert, i que, per tant, tindrà dret a vot.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!