La sala capitular del monestir de Montserrat, espai central de la vida de la comunitat benedictina, s’ha obert als assistents a la presentació de l’Agenda 2025 de Catalonia Sacra. Una programació que enguany ofereix més de 30 activitats arreu de les diòcesis catalanes i que, precisament amb motiu de la celebració del Mil·lenari de Montserrat, està especialment dedicada als monestirs.
De fet, l’agenda arrenca aquest mateix dissabte 1 de març amb una visita guiada al santuari de Santa Maria de Bell-lloc de Santa Coloma de Queralt (arquebisbat de Tarragona) i amb l’exposició “Montserrat, mil anys d’art i d’història”, que es pot visitar al Museu de Montserrat.
En total més de trenta activitats que inclouen visites guiades tant al patrimoni material com a l’immaterial, amb les Caramelles de Rubí o la Fira de Santa Úrsula de Valls com a exemple de la vivència cristiana i cultural a través del calendari litúrgic.
Com a novetat, “un acte que ho petarà”, com ha expressat amb humor el responsable de l’Agenda 2025, Damià Amorós, és el Pregó de Setmana Santa, una dissertació narrativa del poeta mallorquí Blai Bonet sobre la Setmana Santa i una relectura dels fets narrats en l’Evangeli. La lectura aanirà a càrrec de l’actor i escriptor mallorquí Toni Gomila. Se’n faran dues sessions, l 15 d’abril a la cripta de la Sagrada Família i el 16 a l’església de Sant Antoni de Vilanova. “I que suposa la primera col·laboració estable amb Mallorca Sacra”, ha remarcat Amorós.
I així com l’acte de presentació, divendres 28, ha començat amb unes paraules de benvinguda del pare abat Manel Gasch, el responsable de la conclusió ha estat el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, que amb la presentació de l’Agenda 2025 ha finalitzat la seva tasca durant tres anys com a president del Secretariat Interdiocesà de Custòdia i Promoció de l’Art Sagrat i, per tant, de Catalonia Sacra. El responsable d’aquest àmbit pastoral passa a ser el bisbe de Girona, fra Octavi Vilà.