Aquest divendres 28 de juny Catalonia Sacra convida a gaudir del patrimoni d’una manera diferent. Ho fa a través de l’activitat “Nit de les esglésies”, que organitza per primer cop.
Com ens explica el coordinador de Catalonia Sacra, Dani Font, “tenim moltes ganes de fer aquest activitat. És una dinàmica que fan a França i també a Mallorca, que consisteix a il·luminar les esglésies només amb espelmes”.
De les 21.00 a 23.00, cinc esglésies obriran les portes per viure una experiència única. “Només hi haurà la llum de les espelmes. La gent hi entrarà i hi haurà silenci”, comenta Dani Font, “no hi ha sermons, ni música, ni explicacions, no diem res, no ni ha entrada, no hi ha sortida… la gent tindrà una experiència patrimonial sensible”.
Les naus centrals de la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona i de la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, la capella de Santa Tecla la Vella de la catedral de Tarragona, l’església de Santa Maria de Taüll i la capella del Sant Esperit del claustre de la catedral de Vic s’il·luminaran amb més de 7.000 espelmes.
L’accés és gratuït i l’activitat està limitada a l’aforament màxim de l’espai.
La “Nit de les esglésies” marca l’inici de la campanya “L’estiu és diví”, que proposa cada any Catalonia Sacra. “La idea”, apunta Font, “és que durant el temps de vacances, de repòs, d’un ritme més tranquil, la gent vagi a mirar patrimoni cultural de l’Església, perquè no hi ha una manera més plàcida i integral d’estar bé i d’estar tranquil que dintre d’una església”.
Des de Catalonia Sacra es convida a conèixer i viure el ric patrimoni de totes les esglésies que formen part d’aquesta xarxa cultural. Enguany, indica el coordinador de Catalonia Sacra, “introduïm el tema de la música sacra, que també és patrimoni i ens hi fixem poc”.
Durant l’estiu, s’anirà explicant “en petits vídeos, a partir de diferents orgues de Catalunya, quina ha estat l’evolució de la música litúrgica al llarg del segles”, ens comenta Dani Font, “donarem més ressò a aquelles activitats musicals que fan les esglésies de la xarxa”.
El músic Jordi Domènech i els organistes Mercè Sanchis i Jordi Reguant oferiran un viatge per l’evolució de la música. Cada equipament de la xarxa Catalonia Sacra s’ha vinculat a un dels períodes que es presenten en els diferents vídeos divulgatius que es poden trobar a la web www.lestiuesdivi.cat.