L’arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, ha presidit el diumenge 1 de setembre la tradicional festa de Sant Gil, el patró dels pastors, que s’ha celebrat al santuari-basílica de la Mare de Déu de Núria, i que ha reunit un bon nombre d’autoritats i fidels per tal de venerar la Mare de Déu, en un clima d’inici de curs, encapçalats tots per la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Silvia Paneque, i del president d’FGC, Toni Segarra.

La celebració eucarística al santuari-basílica ha estat presidida per Mons. Vives i han concelebrat diversos preveres, amb l’assistència del diaca d’Urgell, el P. Martin, que ha servit en els darrers dos anys a la zona de Ribes i el santuari, del P. Santiago, que el substituirà en els propers mesos, i del diaca Mn. Josep Montoya. Han acolitat els seminaristes. Els cants de la missa han estat solemnitzats per la coral parroquial de Ribes de Freser. Els pastors de Vall de Núria i rodalia -enguany amb cares femenines- han ocupat els llocs centrals de la basílica en la seva festa.

La celebració de l’Eucaristia ha estat presidida per l’arquebisbe Vives. Foto: Bisbat Urgell
Vives saludant les autoritats, entre les quals la consellera Paneque. Foto: Bisbat d’Urgell

Els actes s’han iniciat amb la recepció d’autoritats a l’estació del cremallera de Ribes Vila: l’alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; i altres alcaldes de poblacions properes, com Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol, Planoles i Campelles entre d’altres. A Queralbs s’ha incorporat l’alcaldessa d’aquest municipi, Immaculada Constans.

A l’arribada a Núria s’han conegut les actuacions del projecte Ecovall i de l’obra de la central hidroelèctrica, a càrrec de Toni Casals, gerent de Vall de Núria, i també les obres de milora de la depuradora, a càrrec d’Àlex Medrano, vicepresident tercer i coordinador de l’àrea de Transició Ecològica i Sostenibilitat del Consell Comarcal del Ripollès. A continuació, i ja al Centre d’interpretació, s’ha presentat el “Projecte Ecovall”. Aquest projecte vol fer del santuari de Núria un referent en la cura de la creació, en la línia del que demana el papa Francesc en la seva encíclica Laudato Si’, de la qual s’espera una segona part el 4 d’octubre.

A continuació s’ha celebrat la missa solemne amb presència de totes les autoritats i dels fidels assistents, que han omplert el santuari-basílica de la Mare de Déu.

Mons. Vives ha subratllat en la seva homilia com la festa de Sant Gil el dia 1 de setembre té un valor simbòlic: és el començament d’un nou curs pastoral, educatiu, polític, i ha demanat a la Mare de Déu de Núria i a sant Gil que ajudin el poble de Déu a començar de nou. Ha exhortat els fidels a ser cristians de debò, sense plecs, i compromesos.

El temps, que havia estat plujós fins aleshores, ha acabat escampant i ha permès, acabada la missa, dur a terme la processó amb la imatge de la Mare de Déu portada pels pastors fins a l’ermita de Sant Gil, mentre es cantaven els goigs de Sant Gil i de la Mare de Déu de Núria. En acabar, la comitiva ha retornat al santuari i s’ha celebrat un dinar de germanor entre els assistents.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!