A la segona meitat del segle XIX, les persones amb una malaltia mental eren abandonades a la seva sort. Era una època sense assistència sanitària pública i els qui no tenien recursos econòmics eren ajudats per la beneficència, que es trobava en mans dels ordes religiosos. S’atribuïa la malaltia mental a la maldat de la persona, a la possessió demoníaca. Per això, patien el rebuig de l’entorn familiar i social, i sovint eren abandonats i morien al carrer.
En aquest context, amb 26 anys i sense diners, Benet Menni va arribar a Barcelona. La seva missió era restaurar a Espanya l’Orde de Sant Joan de Déu. Però Benet Menni va anar més enllà. No només va inaugurar el 1867 el primer centre sanitari pediàtric d’Espanya, sinó que va fer un pas decisiu en l’atenció específica a la dona amb malaltia mental.
El 31 de maig del 1881, el pare Benet Menni va crear a Ciempozuelos, a pocs quilòmetres de Madrid, la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús. El compromís de la institució va ser donar resposta a la situació d’abandonament sanitari i d’exclusió social que vivien els malalts mentals de l’època, especialment les dones. Els germans de Sant Joan de Déu, per la seva part, ja s’havien fet càrrec de l’atenció als homes amb malaltia mental.
Podeu llegir tot l’article descarregant-vos-el en PDF.