Un any més, del 25 al 26 de gener, va tenir lloc una nova edició de les Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura. En aquesta ocasió, la número 57 dedicada al tema La centralitat de Jesucrist en la formació i vida del prevere.
L’encarregat d’inaugurar les jornades va ser el vicari de la prelatura de l’Opus Dei a Catalunya, Ignasi Font, el qual va destacar que «la vida de Jesús segueix viva i actual».
IGNASI FONT
«Si volem convocar la gent al seguiment de Crist, hem de procurar mostrar-lo amb la nostra vida, fer amable la seva figura»
També va rememorar la figura de sant Josepmaria Escrivà, amb qui va coincidir en diferents ocasions: «Parlés del que parlés, no faltava mai una referència, almenys implícita, a la vida de Jesús.»
El primer ponent de les jornades, el dia 25, va ser el rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, Armand Puig, amb el tema Primacia i atracció de Crist en el món d’avui, on va subratllar que Jesús sempre acompanyava les seves paraules de gestos i que «el deixeble és qui aprèn del Mestre, és a dir, una manera de ser i fer. El viure és viure com Jesús visqué».
El rector de l’Ateneu no va oblidar fer una referència al moment de pandèmia que afrontem actualment i va reconèixer que ens ha fet mal.
ARMAND PUIG
«La pandèmia ens ha posat la por al cos i ens ha fet replegar sobre nosaltres mateixos i això té conseqüències espirituals. Aquesta pandèmia posa en qüestió les identitats, posa en qüestió el ser apòstols»
La segona ponència del primer dia, Crist, centre del missatge moral cristià, va comptar amb el delegat de Pastoral Social i Caritativa de l’arquebisbat de Barcelona, Joan Costa: «La vida de Crist és preceptiva, norma concreta i universal del nostre obrar. (…) Una ètica purament humana no és plenament humana. L’ètica si vol ser humana ha de ser cristiana atès que Crist és el criteri moral.»
Un dels aspectes que va tractar en la seva intervenció és que cal identificar-se amb Crist i que les benaurances «són el nostre carnet d’identitat».
El segon dia de la jornada va començar amb la intervenció del professor de Teologia Moral de la Universitat de Navarra, Lluc Buch, sobre Per a mi, el viure és Crist (Fl 1,21).
LLUC BUCH
«El cristianisme no és una doctrina moral, ni un saber excels: és fonamentalment una persona, Jesucrist»
El professor Buch va insistir en la trobada personal amb Jesús i va posar com a exemple alguns passatges evangèlics com la dona adúltera o Zaqueu: «La vida cristiana neix i s’alimenta de l’encontre amb una persona que ens mira i ens interpel·la: afirmant-nos, desafiant-nos a sortir d’una vida mundana, enviant-nos a una missió i encoratjant-nos a començar una vida nova guiada per una consideració transcedent i relacional.»
L’última ponència de les jornades la va impartir el professor de Teologia Moral a la Universitat de la Santa Creu, Julio Diéguez, sobre Els mateixos sentiments de Crist Jesús (Fl 2,5)
JULIO DIÉGUEZ
«Si volem reaccionar com Jesucrist, he de fer nostra la seva manera de ser»
Podeu trobar totes les intervencions en vídeo i àudio AQUÍ.
Lluc Buch Julio Diéguez