Com informa l’agència Fides, a Terra Santa “no prevaldran les tenebres”. Amb aquestes paraules d’esperança pasqual, basades en l’evangeli segons sant Joan, acaba el breu però contundent document publicat pel Grup Ecumènic de Reflexió “Una veu de Jerusalem per la justícia”.
Aquest manifest evoca l’esperança evangèlica que, amb realisme i sense censura, afronta les tribulacions que continuen fent patir els innocents de Terra Santa. Per això afirmen: “Expulsar els palestins de la seva pàtria no és només un acte de violència, és un sacrilegi.”
El text denuncia que “l’exèrcit israelià està duent a terme el desplaçament més gran de palestins de Cisjordània des del 1967. Segons l’Oficina de Coordinació d’Afers Humanitaris, més de 40.000 palestins han estat desplaçats i actualment viuen sense refugi, serveis essencials ni atenció sanitària”.
Els signants del document expressen el temor davant la possible annexió imminent dels territoris palestins per part d’Israel. Assenyalen que l’ús creixent dels noms “Judea i Samaria”, en comptes de Cisjordània ocupada, i l’explotació de la terminologia bíblica per manipular les realitats polítiques actuals són manifestacions del desig d’esborrar Palestina i els palestins del mapa, “afirmant que no existim”.
El text acaba fent una crida a “aquells jueus i cristians que han estat persuadits que Déu vol que Israel s’annexioni la nostra pàtria”. Els autors desitgen deixar clar que “han estat enganyats”. “Tots, palestins i israelians, han estat creats a imatge i semblança de Déu. Tots són igual en dignitat i drets.”
El document destaca que “el nostre Déu és un Déu d’amor que odia la violència i estima tots els seus fills. Els palestins són el seu ‘proïsme’. El manament inviolable de la paraula de Déu que compartim és aquest: ‘Estima el teu proïsme com a tu mateix’.”
El grup de reflexió, format espontàniament, ha sorgit recentment en resposta al nou brot de violència i terror a la regió, amb l’objectiu de compartir perspectives i discerniments sobre els esdeveniments i processos que afecten i turmenten la vida de les persones a la terra de Jesús.
Entre els seus membres hi ha el patriarca emèrit de Jerusalem, Michel Sabbah; el bisbe luterà, Munib Younan; la coordinadora del Centre ecumènic Sabeel, Sawsan Bitar; el teòleg palestí, John Munayer; el jesuïta David Neuhaus i el P. Frans Brouwen, dels Missioners d’Àfrica.