Les sessions obertes al públic del Congrés Internacional de Pastoral de les Grans Ciutats ja s’han acabat. A la tarda ponents i experts es trobaran per formular les conclusions. Unes conclusions que, recordem-ho, l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, farà arribar a cardenals i arquebisbes d’arreu del món. Ells seran, en la segona fase del congrés (24-26 novembre), els encarregats de concretar les conclusions en la pastoral de les seves diòcesis.
La jornada d’avui ha estat protagonitzada pels pastoralistes. El teòleg belga Alphonse Borràs, de Lieja, ha explicat que les persones i els grups necessiten una estratègia per comunicar l’evangeli en la gran ciutat d’acord amb els instruments i les diverses realitats socials i culturals. Ha estat en la segona ponència d’aquest matí. Borràs ha reconegut que el treball pastoral urbà necessita diàleg i renovació constant, perquè sempre hi ha convivència i elements compartits.
Per la seva part, el també teòleg Carlos María Galli, de Buenos Aires, ha mostrat sovint la seva amistat personal amb el Papa Francesc per recordar els vincles amb el seu predecessor, Pau VI, i les connexions entre l’exhortació Evangelii gaudium i l’encíclica Redemptoris missio, sempre dibuixant una Església de missió i de conversió. En aquesta línia, Galli ha assegurat que Francesc té precisament una missió lligada a l’Església del nostre temps. També ha explicat els canvis que la població catòlica ha experimentat l’últim segle entre el nord i el sud.
El Congrés Internacional de Pastoral de les Grans Ciutats, que s’ha fet durant tres dies al Seminari Conciliar de Barcelona, ja ha acabat la seva primera etapa oberta, i ara només queda la reunió tancada d’experts i congressites aquesta tarda. La jornada d’avui ha començat amb la ponència del congolès Jean-Bosco Matand, que ha parlat sobre l’impacte de l’evangeli en la gran ciutat.