El divendres 12 de juliol s’inaugurarà a Barcelona la 44a edició del cicle “Els Orgues de Catalunya”, que inclourà tretze concerts en orgues d’alt valor històric repartits per diverses comarques catalanes. El concert inaugural tindrà lloc a la capella del Sant Crist de Lepant, de la catedral de Barcelona, on Guido Iotti interpretarà música barroca italiana i catalana, tot fent sonar l’orgue del 1712, un tresor del patrimoni organístic barceloní atribuït a l’orguener Josep Boscà, que molt excepcionalment es pot sentir en concert.

El cicle preveu, durant els mesos de juliol, agost i setembre, concerts a Torredembarra, el Pla de Santa Maria, Torroja del Priorat, Àger, Castelló d’Empúries, la Pobla de Cérvoles, Ulldemolins, Manresa, Vallmoll, Santa Coloma de Farners, Vilafranca del Penedès i Girona, tots ells amb entrada lliure.

Garanteix la presència tant d’intèrprets catalans consolidats com d’algunes joves promeses. Entre els organistes de renom internacional, hi participaran, per exemple, Montserrat Torrent, mestra de mestres i activa als seus 98 anys, així com Josep Soler, actual organista de Sant Pere del Vaticà, Joan Paradell, que fou organista titular de la basílica de Santa Maria la Major a Roma i organista de la Capella Musical Pontifícia, o Josep Maria Mas Bonet, professor d’orgue del Conservatori del Liceu durant trenta anys.

Entre els intèrprets més joves, hi haurà Berenguer Montserrat, format a Barcelona i a Stuttgart (Alemanya) i Álvaro Metzger, format a Barcelona i a Groningen (Països Baixos). Cal remarcar també el concert de cloenda del cicle, que tindrà lloc el 21 de setembre a la catedral de Girona, que retrà homenatge al compositor Gabriel Fauré, en el centenari del seu traspàs. Aquest concert comptarà amb la presència de la Coral Cantiga, de destacats solistes vocals i del mateix Álvaro Metzger.

El cicle “Els Orgues de Catalunya” va ser creat el 1981 amb l’objectiu d’afavorir la conservació, l’ús i la promoció d’orgues d’alt valor patrimonial a Catalunya, d’incentivar esdeveniments musicals arreu del seu territori, i d’impulsar l’activitat concertística tant de joves intèrprets locals com de músics consolidats i organistes de prestigi internacional.

La Generalitat de Catalunya va cedir a l’Associació Catalana de l’Orgue, des de la seva fundació, l’organització del cicle. Malgrat les dificultats econòmiques, s’ha pogut celebrar ininterrompudament des d’aleshores gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l’Institut Català de les Empreses Culturals i de la implicació incondicional d’ajuntaments, esglésies, entitats locals i mecenes.

Sota l’impuls de l’Associació Catalana de l’Orgue, el cicle espera continuar viu i poder arribar al seu concert número 1.000 l’any 2025. A la web de l’associació (acorgue.cat) es pot consultar el programa complet del cicle, així com nombrosos recursos i enllaços que seran de gran interès per als amants de l’orgue, aquest instrument apassionant i amb tanta història que Mozart anomenà “el rei dels instruments”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!