El dijous passat, el municipi de la Selva del Camp (BaixCamp) va donar el tret de sortida als assajos de la que serà la 39a edició delMisteri de la Selva. Ho va fer amb les habituals proves de cant, que reuniran deforma regular més d’un centenar d’actors i actrius del poble des d’aquestasetmana fins al dia de la posada en escena, que es farà com cada any els dies14 i 15 d’agost. Els assajos serviran a tots els participants per recuperar lestornades que fa un any que no cantaven, i culminaran amb l’assaig generalprevist pel 12 d’agost, en el qual tot haurà d’estar llest per a larepresentació.
Eldrama sacre assumpcionista més antic d’Europa
El Misteri de la Selva és una Representació de l’Assumpcióde Madona Santa Maria feta a partir d’un document original del segle XIV, fetque el converteix en el drama assumpcionista més antic d’Europa en llenguaromànica que ha arribat sencer fins a nosaltres.
Una de les seves principals característiques és que lamajor part de l’obra és cantada a “capella”, és a dir, sense cap acompanyamentmusical, cosa que ajuda a ressaltar la qualitat i riquesa lèxica del textoriginal en català, i a la mateixa vegada fa que siguin necessaris moltsassajos per aconseguir l’entonació adequada. En el manuscrit original, hi ha nombrosesindicacions sobre les músiques a interpretar, amb criteris d’adequació a cadamoment escènic i que tots els directors sempre han respectat per tal d’aproparl’obra el màxim possible a la representació que es feia el segle XIV. Tota lamúsica pertany al repertori gregorià o polifònic dels segles XIII i XIV, i lamajoria dels cants són interpretats amb la mateixa tonada que indica laconsueta del manuscrit.
Des de la primera representació del Misteri de la Selva l’any1980, la gent del poble ha participat de forma altruista per fer-ho possible, iha fet que actualment el Misteri de la Selva sigui ja tot un esdeveniment culturalde primer ordre a Catalunya.