“Necessitem un canvi sistèmic que ens faci sortir de la cultura dominant centrada en la maximització de beneficis i entrar en la cultura de la cura que posi les persones i el planeta al centre.” És el missatge de la presidenta de l’Organització Mundial del Comerç Just, Roopa Metha, en una conferència virtual amb motiu del Dia Mundial de la Justícia Social, el 20 de febrer.
ROOPA METHA, presidenta Organització Mundial del Comerç Just
“El Comerç Just aborda les necessitats essencials de les comunitats i persones més marginalitzades”
Metha també ha reivindicat la importància del Comerç Just per garantir una protecció social, laboral i de drets a més de dos milions de persones de les més de 2.100 organitzacions que treballen arreu del món.
En aquest acte també s’ha presentat la campanya #MásComercioJustoMásODS, que es desenvoluparà a les xarxes socials tot l’any, per donar a conèixer la contribució del Comerç Just a la reducció de la pobresa i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Aquesta iniciativa compta amb el finançament del Ministeri de Drets Socials i l’Agenda 2030.
De la seva banda, l’assessor del gabinet de la Secretaria d’Estat per a l’Agenda 2030, Francisco Esteban, ha subratllat la importància d’aprofundir en la conscienciació de la ciutadania davant dels reptes globals i moviments socials com el Comerç Just.
FRANCISCO ESTEBAN, assessor Secretaria d’Estat per a l’Agenda 2030
“El Comerç Just contribueix a diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com els relatius a la lluita contra la pobresa i la desigualtat i a la defensa dels drets humans, laborals i ambientals”
Segons el darrer informe de Nacions Unides sobre la situació dels ODS, la pandèmia ha provocat que entre 119 i 124 milions de persones hagin tornat a caure en la pobresa extrema.
En relació amb el 2019, el nombre de persones que, tot i tenir una feina, viuen en la pobresa extrema ha augmentat en 108 milions.