Estem commocionats pel terrible atemptat de Barcelona i la rèplica de Cambrils. S’ha anat contra la població civil, amb quinze morts i més d’un centenar de ferits, en uns escenaris que per a molts barcelonins són familiars i fins i tot habituals. Podríem fàcilment haver estat entre les víctimes. El terror aquesta vegada ens ha tocat molt de prop. És esfereïdor pensar que les proporcions haurien pogut ser molt més grans. L’eficient actuació dels mossos i altres cossos de seguretat ho ha impedit: a ells el nostre reconeixement. Així com als equips mèdics i d’infermeria dels diversos centres hospitalaris que han atès persones ferides, algunes en estat crític.
El papa Francesc ha condemnat aquesta violència com una «ofensa gravíssima al Creador» i ha elevat les seves pregàries perquè el Senyor «ens ajudi a seguir treballant amb determinació per la pau i la concòrdia en el món». El cardenal Omella, en l’homilia a la missa per la pau i la concòrdia celebrada a la Sagrada Família, ha dit: «Estem en un lloc sagrat que Antoni Gaudí va concebre com un temple reparador, un lloc per pregar pels pecats del món: que potser no és un pecat gravíssim atemptar contra éssers humans, alguns infants? La nostra oració i la nostra presència en aquest lloc sant és signe de repulsa per l’atemptat, perquè el Senyor canviï el nostre cor de pedra i ens en doni un de carn.» Els bisbes de Catalunya en la seva nota, després d’expressar el seu condol, manifesten que la ciutat de Barcelona «sempre ha estat compromesa per la causa de la pau i de la justícia». Podríem dir el mateix de totes les ciutats i pobles de Catalunya.
Aquest compromís no pot cessar, però la pau s’ha d’anar teixint cada dia amb paciència i amb dedicació, amb esforç, amb enginy…. Vivim en una societat multiètnica i la formació religiosa i ètica és fonamental. No podem estigmatitzar tants musulmans que conviuen pacíficament entre nosaltres. Sembla que els autors materials dels atemptats eren nois formats ja a Catalunya. És important de prevenir, de legislar adequadament l’educació, implementant ja la formació religiosa en les diverses tradicions. No es pot deixar en mans d’imams radicals. I a més és molt fàcil que un adolescent o un jove, per a qui la frontera entre realitat i ficció sovint està difuminada, vulgui reproduir en primera persona una escena d’atropellament massiu que potser ha vist més d’una vegada en la pantalla de la tauleta, de l’ordinador o de la tele. I encara és més fàcil si se sent empès o instrumentalitzat per una cèl·lula fonamentalista radical que ha vist frustrades les seves expectatives d’una acció criminal maldestra i destinada a ser molt més sanguinària encara.
Des de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel, expressem el nostre condol als familiars de les víctimes, el suport als ferits i a les famílies trencades, i alhora refermem el nostre compromís per l’educació en la pau i la concòrdia.