CONTRA LA VIOLÈNCIA
Ràdio Esteli Catalunya Cristiana vannéixer amb el propòsit de propagar l’humanisme cristià en tota la sevaamplitud, ideari que continua sent la base de la nostra raó d’existir. Unmissatge que no pot admetre l’ús de la violència com a mètode per resoldrecap mena de conflicte.
És peraquesta raó que volem manifestar públicament la nostra condemna a lesactuacions que els cossos policials de l’Estat van exercir diumenge a Catalunyadurant la jornada electoral, contra ciutadans que l’única cosa que volienera poder expressar en pau la seva opinió a través del vot. Estem convençutsque aquest procediment violent no tan sols no ajuda sinó que empitjora lesrelacions entre Catalunya i l’Estat espanyol.
Els bisbes deles diòcesis catalanes ens han recordat recentment que “l’Església vol serferment de justícia, de fraternitat i comunió” (per tant, ni injustícia,ni prepotència, ni divisió) i s’oferien “per ajudar en aquest servei en bédel nostre poble”. Animaven tothom, especialment els laics cristians”a ser responsables i compromesos en la vida pública per avançar en elcamí del diàleg i de l’entesa.” Hi ha en aquesta afirmació una ressonànciade la seva nota del passat 11 de maig, quan ja instaven que es fomentés ipromogués “la cultura del diàleg” i explícitament declaraven”ens sentim hereus de la llarga tradició dels nostres predecessors, queels portà a afirmar la realitat nacional de Catalunya i alhora ens sentimurgits a reclamar a tots els ciutadans l’esperit de pacte i d’entesa queconforma el nostre tarannà característic”. I manifestaven també aleshoresla conveniència que fossin “escoltades les legítimes aspiracions del poblecatalà”.
Els juristespodran dir si les actuals aspiracions d’un ampli sector de la societat catalanasón o no legítimes, però apel·lant a una legalitat superior convérecordar el que diu el Compendi de Doctrina Social de l’Església quan afirmaque “el camp dels drets de l’home s’ha estès als drets dels pobles i deles Nacions”, ja que “el que és veritat per a l’home ho és també perals pobles” segons va manifestar Joan Pau II, en la Carta enocasió del 50è aniversari del començament de la Segona Guerra mundial. ElMagisteri recorda que el dret internacional “es basa sobre el principi del’igual respecte, per part dels Estats, del dret a l’autodeterminació de cadapoble i de la seva lliure cooperació en vista del bé comú superior de lahumanitat” i que “la pau es fonamenta no només en el respectedels drets l’home, sinó també en el dels drets dels pobles, particularment eldret a la independència”, com va dir també Joan Pau II en el seuDiscurs al Cos Diplomàtic el 9 de gener de 1988. No és, doncs, una qüestió degustos o d’opinions, sinó de drets. I és greu que s’hagi volgut privar no ja del’exercici d’aquests drets sinó de la sola possibilitat de decidirexercitar-los.