Enguany Berlín acull, del 10 al 12 de setembre, la Trobada Internacional L’audàcia de la pau, l’edició número 37 de “l’esperit d’Assís” impulsat per Joan Pau II.
Organitzada per la Comunitat de Sant’Egidio, amb col·laboració amb l’Església catòlica i l’evangèlica de Berlín, l’esdeveniment comptarà amb una gran participació popular i constarà d’una assemblea inaugural, 20 fòrums temàtics i una cerimònia final.
Com ha explicat el president de Sant’Egidio, Marco Impagliazzo, l’elecció de Berlín té un simbolisme fort: “En una època en la qual ressorgeixen molts murs i creixen polaritzacions preocupants, l’exemple d’una ciutat, gran capital europea, on va caure un mur per la força de la democràcia, del diàleg i de la paciència de construir canals de pau, és fonamental i dona esperança per al futur.”
A la trobada de Berlín participaran nombrosos líders religiosos i personalitats de les institucions i del món de la cultura de 33 països de tots els continents.
Entre ells, el president i el canceller alemanys, Frank-Walter Steinmeier i Olaf Scholz; el president de Guinea-Bissau, Umaro Sissoco Embalò; el gran imam d’Al-Azhar, Ahmed Al-Tayyeb; el president de la Conferència de Rabins Europeus, Pinchas Goldschmidt; el cardenal Matteo Zuppi i el patriarca assiri Mar Awa Royel de l’Iraq, juntament amb importants delegacions de diferents esglésies cristianes, de l’islam, de l’hebraisme i de les altres religions mundials, amb importants delegacions del Japó i de l’Índia per al budisme i l’hinduisme.
El programa preveu la inauguració la tarda del diumenge 10 de setembre i 20 fòrums durant el dia 11 i el matí del 12 sobre temes com la crisi mediambiental, els migrants, el diàleg interreligiós, la democràcia en l’època contemporània, la globalització, el desarmament i la intel·ligència artificial. En la cerimònia final, que tindrà lloc davant la Porta de Brandenburg la tarda del 12 de setembre, s’espera un missatge del papa Francesc i la lectura de la crida de pau de les religions mundials. També hi ha previstos testimonis de persones provinents de països en guerra com Ucraïna i l’Afganistan.