El papa Francesc ha fet una crida a creients i no creients, als responsables de la societat i de les nacions per unir forces contra la plaga del tràfic de persones. Ho ha dit en el seu discurs als 16 nous ambaixadors davant la Santa Seu.
Francesc s’ha referit a les múltiples iniciatives de la comunitat internacional per promoure la pau, el diàleg, les relacions culturals, polítiques i econòmiques i l’ajuda a les poblacions afectades per dificultats de tot tipus. Tot seguit, ha reprès la qüestió del tràfic de persones que “afecta els més vulnerables de la societat: les dones, els nens i nenes, els discapacitats, els més pobres i els que provenen de situacions de desintegració familiar i social”.
El Pontífex ha recordat que es parla de milions de víctimes de treball forçat, de tràfic de persones per explotació laboral i sexual, i ha denunciat: “Això no pot continuar: és una greu violació dels drets humans de les víctimes i un greuge a la seva dignitat, a més d’una derrota per a la comunitat mundial. Totes les persones de bona voluntat no poden permetre que aquestes dones, homes, nens, siguin tractats com a objectes, enganyats, violats, sovint venuts i revenuts, danyats en el cos i en la ment, i abandonats. És una vergonya.”
Per al Bisbe de Roma, el tràfic de persones és un “crim contra la humanitat“. En aquest sentit, ha remarcat que cal “una presa de responsabilitat comuna i una voluntat política més forta. Responsabilitat cap als qui han caigut víctimes del tràfic de persones, per protegir els seus drets, per evitar que els corruptes i els delinqüents eludeixin la justícia i diguin la darrera paraula sobre les persones. Una intervenció legislativa adient als països d’origen, tràfic i arribada, també per facilitar la regularitat de les migracions, pot reduir el problema”.
El papa Francesc considera que també cal una acció en l’àmbit cultural i en la comunicació, que necessiten “un examen profund de consciència” perquè sovint es tolera que “un ésser humà sigui considerat com un objecte, exposat per vendre un producte o per satisfer desitjos immorals”. En canvi, “la persona humana mai no pot ser comprada i venuda com una mercaderia; qui la fa servir i l’explota, tot i que sigui indirectament, és còmplice d’aquest abús”.
Finalment, el Pontífex ha instat la comunitat internacional a fer més eficaç l’estratègia contra el tràfic de persones perquè, arreu del món, “els homes i les dones mai no siguin emprats com un mitjà, sinó respectats sempre en la seva dignitat inviolable”.