Pensadors i científics tan cèlebres com Hegel, Kant o Darwin han aparegut citats al llarg de la conferència Una evolució sense Déu: un problema per al realisme moral?, que el filòsof Enric F. Gel ha impartit dimarts 4 de juny a l’Ateneu Barcelonès. Creador del canal “Adictos a la Filosofía”, Gel compta amb més de 580.000 subscriptors a Youtube, fet que l’han convertit en un dels principals divulgadors de la filosofia a nivell mundial.
“Els éssers humans posseïm el que anomenem ‘sisè sentit’, que podem qualificar-lo com una ‘finestra’ oberta a la realitat moral, una ‘finestra’ fal·lible (no exempta d’equivocacions), però també fiable”, ha comentat el ponent. Una asseveració que ha sabut entrellaçar amb la teoria evolutiva de les espècies, tot partint dels acurats estudis duts a terme per la filòsofa nord-americana Sharon Street.
“La vista —ha dit Enric F. Gel—, que ens informa d’una manera encertada de la realitat que ens envolta, també té un origen evolutiu. Per exemple, el sentit visual ens permet veure el depredador, que pot posar en perill la nostra supervivència. Hi ha una referència explícita a la veritat. En canvi, el sentit moral no està connectat amb la veritat.”
Segons el conferenciant, les brúixoles que poden orientar-nos en la vida són la filosofia, l’ètica o la reflexió crítica. “Hi ha unes intuïcions morals bàsiques que ens serveixen per construir el pensament ètic. Ara bé, totes les nostres intuïcions estan ‘contaminades’ pel seu origen evolutiu”, ha afirmat.
“Hi ha unes intuïcions morals bàsiques que ens serveixen per construir el pensament ètic”
Davant d’aquesta situació, Gel ha proposat dues solucions: rebutjar el realisme moral objectiu (molt complex) o negar la teoria de l’evolució (totalment inviable). Per donar-hi resposta, el filòsof ha recorregut a Aristòtil i a les seves sàvies recerques sobre la naturalesa humana i la filosofia ètica.
Enric F. Gel ha especulat que “si els humans aconseguíssim rebobinar la pel·lícula de l’evolució humana, les intuïcions morals podrien ser ben diferents”. Així mateix, ha assenyalat, en referència al progrés evolutiu, que “no sempre la societat del futur serà millor que la del passat”.
Després de la xerrada, es va establir un fructífer diàleg entre el filòsof i el públic assistent.