Les entitats socials viuen un moment de reconfiguració, especialment arran de la crisi provocada pel Covid-19 i agreujada per la inflació derivada de l’agressió de Rússia a Ucraïna. L’increment de la despesa dels subministraments bàsics i de l’alimentació posa en perill la viabilitat econòmica d’una de cada quatre entitats socials que donen suport a milers de famílies i persones necessitades.
També cal sumar-hi l’augment de la complexitat de les necessitats socials, segons constaten les entitats del Tercer Sector Social en el Baròmetre del Tercer Sector Social 2022. De tot plegat en parlem en el Primer Pla d’aquesta setmana.
Aquesta radiografia té un seguit de derivades. D’una banda, obliga a un canvi del model d’atenció i d’intervenció social. En aquest sentit, Càritas s’ha posat les piles en forma d’Espais Polivalents, nous models de gestió de les donacions d’aliments, la reconversió progressiva dels tradicionals robers en botigues Moda Re-, l’aposta per les empreses d’inserció sociolaboral, les càpsules informatives sobre temes de migració, i altres projectes.
Una altra derivada és l’excessiva dependència de moltes entitats de les subvencions públiques, cosa que les posa en risc i en redueix la independència. Segons dades del 2021, Càritas Catalunya, que aglutina les deu Càritas diocesanes de Catalunya, es finança en un 69,14% de fonts privades i 30,86% de fonts públiques. La diferència s’incrementa en el cas de Càritas Barcelona, que en un 79% està finançada per aportacions privades, i en un 21% per subvencions públiques. Un altre exemple és Mans Unides. Com dèiem la setmana passada en aquest mateix editorial, el 83,5% dels ingressos provenen de fonts privades.
Aquesta independència de finançament és del tot necessària per a l’exercici del braç caritatiu de l’Església alhora que li permet no estar a mercè de cap mena de vaivé polític. També permet a les entitats tenir un discurs públic crític amb les administracions.
La llei del mecenatge, que es va aprovar al Congrés dels Diputats el 26 d’abril i que estava pendent de la tramitació al Senat per a l’aprovació definitiva, hauria de contribuir a aquesta independència. Ara bé, caldrà veure’n el recorregut si es produeix un canvi de govern el juliol d’aquest any.
Diumenge 11 de juny l’Església celebra la solemnitat de Corpus Christi i, per tant, el dia de la Caritat. Amb aquest motiu, les Càritas diocesanes exposen les seves respectives memòries anuals alhora que insten a la generositat de tots els fidels en la col·lecta extraordinària que es fa a les parròquies.
Com ens interpel·la l’arquebisbe de Tarragona en la seva carta dominical, “la caritat és fruit del compromís concret amb les persones, la seva dignitat i l’acompanyament en el seu creixement, com es fa des de Càritas”.
A la tardor, des de Poblet
La programació especial de Ràdio Estel des del monestir de Poblet, anunciada per al 9 de juny, finalment es posposa fins a la tardor. La decisió ha estat presa per la Generalitat de Catalunya, que patrocina aquesta acció. La recent convocatòria d’eleccions obliga a fer aquest canvi de data, un cop hagi acabat l’actual cicle electoral.