El Papa ha recordat aquest dimecres els malalts de SIDA, tot just a les portes del Dia Mundial contra aquesta malaltia, i també les víctimes i els damnificats per l’accident aeri de dimarts a Colòmbia, amb 71 morts i 6 supervivents. Les obres de misericòrdia, una vegada més, han estat el centre del missatge que Francesc ha ofert al món, una reflexió pensada també per afrontar problemes relacionats amb la salut i amb tota mena de tragèdies. Concretament el Sant Pare ha fet avui una crida a impulsar la pregària i una atenció sanitària adequada als qui pateixen la SIDA, amb “més accés a medicaments per salvar vides i prevenció”. Al final de l’audiència general a l’Aula Pau VI del Vaticà, el pontífex ha recordat sobretot que “milions de persones conviuen amb aquesta malaltia i només la meitat d’elles té accés a teràpies que poden salvar vides”. És per això que ha invitat “a resar per ells i pels seus éssers estimats i a promoure la solidaritat perquè també els més pobres puguin beneficiar-se de diagnòstics i cures adequades”.
D’altra banda, el Sant Pare s’ha unit al dol del poble brasiler per la recent tragèdia aèria, en caure dimarts a Colòmbia l’avió que portava els jugadors del club Chapecoense, que va deixar 71 morts i 6 ferits. Ha assegurat concretament que, «en aquest temps d’Advent, estem convidats a anar a l’encontre de Jesús, que ens espera en tots els necessitats als quals podem oferir ajuda amb les obres de misericòrdia». En adreçar-se als joves, als malalts i a les parelles acabades de casar, Francesc ha recordat Sant Andreu Apòstol, coincidint amb la seva festa litúrgica, i ha saludat públicament el patriarca Bartomeu de Constantinoble juntament amb tota l’Església oriental, amb el desig de “tot el bé possible i una abraçada gran”. El Papa ha expressat, en un altre moment, el seu desig que la primera Conferència Internacional sobre el Patrimoni en Perill als els països en situació de conflicte armat -que es farà divendres i dissabte a la capital dels Emirats Àrabs Units- sigui un nou impuls en favor dels drets humans.
En la reflexió ordinària de l’audiència general, el Sant Pare ha destacat la importància de “pregar els uns pels altres, perquè les obres de misericòrdia marquin la vida”. Francesc ha reflexionat sobre “la pregària a Déu pels vius i pels difunts i la invitació a enterrar els morts, dues obres de misericòrdia, una i l’altra corporal, de gran importància i tristament actuals”. A l’Aula Pau VI davant de milers de persones, el pontífex culminava així el seu repàs a les obres de misericòrdia. En la mateixa línia, ha recordat la comunió de tots en la pregària. Finalment ha conclòs que “el temps d’Advent és per a tothom una ocasió per renovar en el seu cor l’anhel de trobar el Senyor, que ve a salvar-nos”, i ha encomanat a la Mare de Déu “aquest temps d’intensitat espiritual”.
Audiència a un pelegrinatge de polítics francesos
El Papa, d’altra banda, ha rebut en audiència també aquest dimecres, a la Sala Clementina del Palau Apostòlic, els participants en el pelegrinatge dels polítics francesos elegits a la regió de Roina-Alps, acompanyats pel cardenal Philippe Barbarin i els bisbes de la regió de Lió. En recordar-los la dimensió de prolongació de l’Any de la Misericòrdia que inclou aquest pelegrinatge, com també la violència i el terrorisme que ha colpit el país els darrers mesos, els ha assegurat que és important “buscar i desenvolupar el sentit del bé comú i de l’interès general”.
El pontífex ha destacat que “la societat fracesa és rica en potencialitats, en diversitats que poden convertir-se en oportunitats, de manera que els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat no siguin només defensats de manera il·lusòria, sinó aprofunits i entesos en relació al seu veritable fonament, que és transcendent”. Francesc ha destacat, a més, que està en joc un autèntic debat sobre “valors i orientacions comuns reconeguts per tothom”. Ha afegit que, “en aquest debat, els cristians són cridats a participar-hi amb els creients de totes les religions i amb tots els homes de bona voluntat, incloent-hi els no creients, de cara a promoure el creixement d’un món millor”.
El pontífex ha expressat igualment, referint-se també a una recent carta dels bisbes francesos, el seu desig que els cristians liderin una lluita per atacar a fons els grans mals de la societat. També ha expressat el seu desig que “la recerca del bé comú animi i condueixi els dirigents de la societat a escoltar amb particular atenció totes les persones in condicions de precarietat sense oblidar els migrants que han fugit dels seus països a causa de la guerra, de la misèria i de la violència”. Finalment el Papa ha proposat un replantejament de la política “que doni esperança a partir del seu compromís”.
Missatge al patriarca de Constantinoble en la festa de Sant Andreu
I en la festa de Sant Andreu, patró de l’Església de Constantinoble, Francesc ha adreçat un missatge al patriarca Bartomeu I de Constantinoble, que ha celebrat aquest mateix dimecres, al costat de tot el Patriarcat, la festa gran del seu apòstol primat. Com cada any, també en aquesta ocasió, una delegació de la Santa Seu, encapçalada pel cardenal Kurt Koch, ha estat a Istanbul per unir-se a la celebració. És una visita que el Patriarcat retorna cada 29 juny, enviant a Roma una delegació per la Festa dels Sants Pere i Pau.
En el missatge transmès al Patriarca, el Sant Pare recorda la importància d’aquest intercanvi de delegacions, que és “un signe visible dels vincles profunds” que ja uneixen les dues Esglésies i “també una expressió l’anhel compartit d’una comunió cada vegada més profunda, fins al dia en què, si Déu vol, es pugui testimoniar l’amor de l’un per l’altre compartint la mateixa taula eucarística”. El pontífex subratlla que, en el camí cap a aquesta meta, catòlics i ortodoxos estan sostinguts per la intercessió d’aquests sants patrons i pels màrtirs de totes les èpoques.
El bisbe de Roma es refereix també al missatge de compromís per l’assoliment de la unitat, confirmat pel Gran i Sant Concili celebrat el juny passat a Creta, que qualifica de “font de veritable estímul” per als catòlics. En el missatge, el Papa expressa, a més, el seu reconeixement a Bartomeu I, perquè “no s’ha cansat mai de donar suport a les iniciatives que fomenten la trobada i el diàleg” tot i les dificultats que hi ha per a la unitat. Finalment Francesc recorda la importància de “la pregària, les bones obres comunes i el diàleg” per superar “la divisió i apropar-nos els uns als altres”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 30 de novembre.