Com i quan va arribar a Càritas Diocesana de Barcelona?
Vaig començar a treballar a Càritas el desembre del 2016. Càritas Barcelona havia realitzat una auditoria de processos, on s’apuntava a la necessitat d’un nou lloc de treball, que era el de responsable de la gestió interna de l’entitat (Cap de Serveis Corporatius).
Va coincidir amb un moment personal i professional en el que, després d’un període de discerniment, vaig decidir reorientar-me professionalment cap al sector social. En aquest aspecte, agraeixo moltíssim l’oportunitat que em va brindar en Salvador Busquets, l’anterior director de Càritas Barcelona, confiant en el meu perfil i en la meva persona.
Què ha suposat personalment i professionalment haver passat de ser cap de l’Àrea de Serveis Corporatius a ser secretària general de Càritas Diocesana de Barcelona?
L’Eduard Sala, actual director, va decidir recuperar aquesta figura, i agraeixo la confiança depositada en mi. Exercir de secretària general em permet tenir una visió més transversal de la nostra acció, i contribuir directament a l’estratègia de l’entitat. No només puc aportar i donar suport en la coordinació interna, sinó que aprofundeixo en la feina que fa Càritas Barcelona en l’àmbit social, però també en qüestions com la comunicació i la sensibilització. Des d’aquesta posició, participo directament en els òrgans de govern a Càritas Catalunya i Cáritas Española.
Càritas Diocesana de Barcelona ha iniciat el nou curs. Quins seran els àmbits prioritaris d’actuació?
El passat 2 d’octubre, vam presentar a tot l’equip de Càritas Diocesana de Barcelona, persones voluntàries i contractades, les nostres principals línies estratègiques per als pròxims anys, que es basen en el marc Estratègic Confederal de Cáritas Española.
Destacaria l’aposta que estem duent a terme pel treball comunitari en els nostres projectes, també amb les comunitats parroquials. Amb aquestes accions grupals, promovem la participació de totes les persones que formem Càritas. Per una banda, la de les persones que atenem, els participants, que volem que tinguin un paper actiu, que siguin capaços d’aportar reflexió, propostes i millores a tot allò que fem. Per altra banda, la participació de les persones voluntàries, que són imprescindibles per dur a terme la nostra acció social.
Durant el curs 2024-2025, també volem tenir enllestit el nou pla de comunicació, que ens ha de guiar durant els anys que venen, aportant noves eines per la comunicació digital i augmentant la fidelització de socis i donants, entre d’altres. En aquest sentit, m’agradaria destacar que més del 75% dels nostres ingressos provenen de fonts privades, de persones, entitats i empreses que confien en nosaltres. Volem impulsar estratègies i accions que comportin un major compromís de la societat, especialment de les comunitats cristianes, i que, alhora, ens permetin garantir la sostenibilitat econòmica dels nostres serveis, donant resposta a les noves necessitats que sorgeixin.
Per descomptat, volem continuar treballant en xarxa, reforçant la col·laboració amb les entitats germanes. Tots aquests reptes no els podem fer sols, i el treball en xarxa és essencial per avançar, arribar més lluny i aconseguir un major impacte en la nostra societat.
En l’àmbit de la infància han engegat una campanya anomenada “Nou curs, noves necessitats”. En què consisteix?
Sabem que la tornada a l’escola és un moment emocionant pels infants. Es retroben amb els amics i amigues, s’expliquen les vacances i tornen a començar un curs amb nous reptes i il·lusions. També sabem que començar un nou curs implica noves necessitats econòmiques, i despeses com les extraescolars, els llibres de text o les sortides que en moltes ocasions no estan cobertes. En el cas de Càritas, un 44 % de les llars que atenem amb infants i adolescents a càrrec no poden pagar les despeses escolars. Això provoca que alguns nens i nenes comencin el curs sense el material necessari. Des de Càritas intentem revertir aquesta situació, i per això ens fem càrrec de despeses escolars de moltes de les famílies que atenem. D’altra banda, 657 infants i adolescents participen dels reforços educatius de Càritas. Més enllà d’ajudar-los a fer els deures, amb aquests reforços es busca millorar els hàbits d’estudi, promoure l’autonomia i les habilitats relacionals.
Per tant, tota aportació que la ciutadania faci a aquesta campanya anirà destinada íntegrament a garantir que aquests infants tinguin les mateixes oportunitats que qualsevol altre nen o nena.
Des de l’Observatori de la Realitat Social de Càritas Diocesana de Barcelona estan treballant intensament dos temes: la garantia de rendes mínimes i la regularització de milers de persones que fa anys que estan al nostre país. Què destacaria d’aquestes dues línies d’estudi?
L’estudi que hem elaborat recentment sobre la garantia de rendes mínimes, i que porta per títol Una ajuda que no arriba, se centra a posar sobre la taula les limitacions, dificultats i reptes que presenten prestacions com l’Ingrés Mínim Vital o la Renda Garantida de Ciutadania. En aquest sentit, l’estudi destaca que el 60% de les llars a Catalunya en pobresa severa queden excloses d’aquestes prestacions, i que només un 8,2% de les famílies ateses per les deu Càritas amb seu a Catalunya perceben alguna d’aquestes dues ajudes. Nosaltres diem que les prestacions simbolitzen un autobús. Si pots pujar-hi, tens dret a percebre-les, però hi ha moltes persones a les quals no les deixen pujar. Càritas som el cotxe de suport que les recull, que les acompanya quan l’administració no dona resposta.
Pel que fa a la regularització de les persones migrants, és una qüestió que s’està tractant al Congrés dels Diputats. Càritas som una de les 900 organitzacions que ens hem sumat a la ILP Regularització ja, i que juntament amb 700.000 persones vam decidir firmar en favor d’aprovar una regularització que procuri una autorització de residència i un marc de drets per a les aproximadament 500.000 persones que actualment es troben vivint al conjunt de l’estat en situació administrativa irregular.
Ambdues qüestions estan relacionades, ja que es tracta de defensar drets que tenim reconeguts pel simple fet de ser persones, però que en molts casos es veuen vulnerats. Dret a ser tractat com un ciutadà més, dret a tenir una vida digna, una feina, una llar digna. Són uns mínims que qualsevol persona hauria de tenir garantits.
Aquest any, Càritas Diocesana de Barcelona està de festa per la celebració del 80è aniversari de la seva fundació. Què estan organitzant per commemorar aquesta efemèride?
La data exacta de l’aniversari va ser el 28 de gener de 2024, i aquell dia vam emetre una nota de premsa per commemorar els 80 anys, expressant el nostre agraïment a totes les persones que han format part de la nostra història. També, vam elaborar un vídeo amb imatges històriques que vam difondre a tota la família que conforma Càritas Barcelona. Al llarg de l’any, hem tingut present aquesta efemèride en els esdeveniments que organitzem, així com en moltes comunicacions als mitjans, compartint a través dels nostres canals corporatius diversos continguts: textos, vídeos, infografies relacionades amb els 80 anys, i entrevistes a testimonis i participants.
El passat 30 de maig, durant l’eucaristia anual en record de la figura del Beat Pere Tarrés, un dels primers directors de Càritas Diocesana de Barcelona, també vam celebrar i agrair aquests 80 anys.
Internament, ho celebrarem de forma lúdica el pròxim 20 d’octubre, amb un acte conduït pel Quim Masferrer. Conclourem la commemoració al voltant de Nadal amb una pregària i un aperitiu al Seminari Conciliar de Barcelona.