La ciutat de Bernini i Miquel Àngel, bressol del Renaixement i del Barroc, d’ara fins al 23 de juny acollirà a l’església de San Marcello al Corso una pinzellada del surrealisme de Dalí amb la famosa pintura del Crist de Portlligat.

Es tracta d’una iniciativa promoguda pel Dicasteri per a l’Evangelització de camí cap al Jubileu 2025, també anomenat Any Sant, prenent l’art i la cultura com a eines d’apropament a la figura de Crist. En paraules de Mons. Rino Fisichella, proprefecte del Dicasteri per a l’Evangelització, “és una joia pensar que tants turistes i romans puguin venir a veure aquesta obra, perquè la bellesa inspira l’estat d’ànim”.

La peça central de la mostra “El Crist de Dalí a Roma” és la pintura de l’artista de Figueres, Salvador Dalí, el Crist de sant Joan de la Creu, conegut també com el Crist de Portlligat. Aquesta obra de l’any 1951 és una expressió que manté l’univers de Dalí, però que alhora evoca l’oració, amb una figura d’un Crist que es posiciona en el centre del quadre com a eix central de la humanitat.

A més, una de les característiques que fan que aquesta exposició sigui única no només és el fet de trobar-se una imatge de Dalí al cor de Roma, sinó que al costat es troba un objecte que hi té una connexió profunda: el dibuix-relíquia del Crist crucificat.

Aquesta petita obra va ser realitzada pel mateix sant Joan de la Creu al segle XVI, preservada al monestir de l’Encarnació d’Àvila, i la seva història mística l’ha convertida en un objecte d’especial veneració. La juxtaposició d’aquestes dues obres, que no s’havien vist mai juntes, ofereix als espectadors una oportunitat única per explorar les interseccions entre l’art, la fe i la història.

Més enllà de la seva importància artística, la mostra destaca per la seva rellevància temàtica. Aquest fet es deu a l’evocació a l’esperança cristiana, un dels missatges clau en la preparació del Jubileu 2025 i paraula que destaca a la butlla de Convocatòria del Jubileu Ordinari 2025, Spes non confundit, signada pel papa Francesc.

Així, aquesta característica es troba present en la pintura de Dalí, ja que la figura del Crist sembla emergir de la foscor cap a la llum, oferint una visió celestial, redemptora i, per tant, esperançadora.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!