Daniel Ortega negocia deixar el poder a canvi d'impunitat

Tica Font, col·laboradora de Justícia i Pau, Xavier Adsarà, director a Espanya de l’ONG Nuestros Pequeños Hermanos (NPH), i Xiskya Valladares, religiosa nicaragüenca de la Puresa de Maria, han analitzat aquest dimecres la situació a Nicaragua en una nova edició del programa El Mirador de l’actualitat. Xiskya Valladares ha confirmat que el cardenal Leopoldo Brenes i el bisbe Rolando Álvarez han arribat al Vaticà per informar el Papa de la situació. “Dissabte es reuniran amb el Sant Pare, i espero que hi hagi un pronunciament fort del Sant Pare perquè ajudi a solucionar la situació, almenys pel que fa a la repressió i la violència”, ha dit. També ha comentat que “està tot paralitzat perquè és molt perillós sortir al carrer a determinades hores, quan es passegen per moltes zones els parapolicies i els antimotins”.
D’altra banda, la religiosa nicaragüenca ha explicat que els bisbes del seu país “intenten que Daniel Ortega els doni una resposta relacionada amb la possibilitat d’avançar les eleccions”. Ha dit que “sembla, segons s’ha publicat, que hi ha un acord amb els Estats Units per convocar eleccions per al març del 2019, però Ortega no ha respost després de tres setmanes”. Xiskya ha confirmat que “la societat de Nicaragua demana a Daniel Ortega que se’n vagi o almenys que deixi el poder, amb un temps de marge per modificar la llei electoral, crear un sistema més transparent i reorganitzar el país”. En un altre moment, la religiosa ha revelat també que “divendres passat, quan es va reunir l’Organització d’Estats Americans (OEA), una de les propostes va ser aquest avançament electoral però no va demanar que se n’anés el president, cosa que ha provocat la reacció de la població”.
Tica Font, per la seva banda, ha destacat que ara “tothom considera Ortega finiquitat políticament, però allò que ell negocia són unes condicions que passen perquè no sigui jutjat ni a dins ni a fora del país per corrupció, que no s’investigui els diners que té a l’exterior i la seva procedència, tot a canvi d’avançar eleccions”. La col·laboradora de Justícia i Pau ha dit que, “en el rerefons, hi ha un problema de democratització que ha fet esclatar la societat per un tema com la reforma de la Seguretat Social, però en realitat és un excés de poder clientelar de Daniel Ortega, que ha situat persones que dominen l’economia del país per amistat amb ell”.

Xavier Adsarà s’ha preguntat “com es pot tenir diàleg que ha comparat les protestes del seu poble amb ‘pandilleros’ o guerrillers”, com també “quantes morts hi ha d’haver per acabar amb aquesta situació”. Igualment ha comentat que “un home que permet que la situació es deteriori fins al que està passant ara no pot seguir ni un minut més al poder”. El director a Espanya de Nuestros Pequeños Hermanos ha dit que la seva entitat “ha treballat aquestes setmanes per garantir la seguretat dels nens acollits en les llars” que té al país centreamericà.
Des del programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, hem analitzat aquest dimecres la situació a Nicaragua, país que viu un moment delicat i convuls després de dos mesos de protestes, reprimides pel govern de Daniel Ortega i amb un mínim de 280 morts i 1.000 ferits, una situació que reflecteix tot un malestar contra el president Daniel Ortega. La violència, però, continua amb paramilitars molt violents. L’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans, Zeid Ra’ad Al Hussein, planteja una comissió internacional per solucionar el conflicte.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimecres 27 de juny

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!